Nieuws rond Twitter deze week weer rond nepaccounts

Twitter logo

Twitter betaalde begin dit jaar een schikking van zeven miljoen dollar aan klokkenluider Peiter Zatko. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van eigen bronnen. En deze week bleek ook dat Disney in 2016 het plan had om Twitter te kopen, maar daar vanaf zag door de grote hoeveelheid nepaccounts en berichten met haatzaaiende berichten. Voormalig Disney-topman Bob Iger vertelde dat in gesprek met Vox.

Peiter Zatko werd begin dit jaar ontslagen omdat hij volgens het bedrijf zijn werk niet goed deed. Later vertelde Zatko dat hij weg moest omdat hij de misstanden en beveiligingsproblemen van het bedrijf openbaar wilde maken. De miljoenenschikking moet zorgen dat de vuile was binnen bleef.

In juli meldde Zatko zich als klokkenluider bij de Amerikaanse autoriteiten gemeld als klokkenluider. Hij deelde daarna meteen zijn kennis over de chaos rond beveiliging bij het bedrijf. Het aanbod voor de schikking zou dateren van enkele dagen voor de openbaarmaking van de misstanden bij Twitter. In ruil voor dat geld zou Zatko zwijgen.

Twitter zelf ontkent het hele gebeuren en kloppen de openbaarmakingen van Zatko helemaal niet. Volgens het bedrijf zou het gaan om een wraakactie omdat hij was ontslagen.

Disney

Deze week werd ook bekend dat Disney in 2016 afzag van de op handen zijnde koop van Twitter vanwege de grote hoeveelheid haatzaaiende berichten en nepaccounts. Oud-topman van het bedrijf Bob Iger vertelde dat in een gesprek met  Vox.

Volgens deze voormalig topman waren de overnameplannen serieus en al in een redelijk vergevorderd stadium toen de deal alsnog klapte. Dat gebeurde nadat duidelijk werd dat het bedrijf een meer dan forse hoeveelheid nepaccounts bleek te hebben. De volgens Disney veel te grote hoeveelheid berichten met haatzaaiende inhoud deed de rest.

Iger vertelt in het interview hoe dat in zijn werk ging. “Na goede gesprekken over en weer waren we bijna klaar om de deal ook echt te sluiten. Ik ging naar huis, dacht er in het weekend over na en realiseerde me dat ik beter naar de op handen zijnde deal moest kijken. Hoewel de koopsom niet slecht was, bedacht ik me toen dat de voordelen van die overname toch niet zouden opwegen tegen de nadelen. Het zou teveel reuring opleveren en konden we er in het bedrijf niet bij gebruiken.”

Volgens Iger ging hij spitten in het nieuws rond Twitter van de afgelopen tijd. Het bestuur keek vervolgens nog eens goed naar de Twittergebruikers. Zijn dat wel echte gebruikers? “Uiteindelijk kwamen we erachter dat een flink deel van die accounts nep was. Zoiets toch oppakken als Disney was niet te verantwoorden, vond ik.”

Daarmee ging Disney een paar jaar eerder dus dezelfde weg als Tesla-topman Elon Musk, die eerder dit jaar de stekker uit de op handen zijnde overname met Twitter trok na een bod van 44 miljard euro. Ook die deal liep stuk vanwege nepaccounts op het platform. Het bedrijf kon niet aantonen dat het aantal nepaccounts niet hoger was dan vijf procent van het totaal aantal accounts op het platform.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...