3min Security

1 op 8 gebruikers gelooft niet in cyberdreiging

1 op 8 gebruikers gelooft niet in cyberdreiging

13% van de internetgebruikers (dus ook thuiswerkende medewerkers) gelooft niet dat cyberaanvallen en cyberdreiging echt zijn. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek door B2B International en Kaspersky Lab. Gebruikers hebben het gevoel dat de dreiging wordt overdreven door internetbeveiligingsbedrijven. Dit onterechte gevoel van veiligheid zorgt dat zij volledig onbeschermd zijn tegen de dagelijkse online dreigingen.

Gebruikers die wel accepteren dat cyberdreigingen echt zijn, zijn er niet altijd van overtuigd dat ze bescherming nodig hebben. Slechts 22% van de respondenten denkt dat zij een doelwit kunnen zijn voor cybercriminelen. In werkelijkheid kunnen alle apparaten, ongeacht de persoon, interessant zijn voor aanvallers. Zelfs als de eigenaar geen waardevolle gegevens opslaat op het apparaat en online geen financiële transacties uitvoert, kunnen cybercriminelen gebruik maken van een computer, smartphone of tablet. Bijvoorbeeld door er een bot van te maken die spam verstuurt, DDoS-aanvallen uitvoert of phishing links verstuurt via chats en e-mail.

Bijna een derde (32%) van de gebruikers is niet bang dat hun online accounts gevaar lopen, of is zich zelfs niet bewust van dit risico. Cruciaal is dat dit niet alleen geldt voor persoonlijke pagina’s op sociale netwerksites, maar ook voor online bankrekeningen, die de persoonlijke financiën van een gebruiker in handen kunnen laten vallen van een cybercrimineel. Veel mensen hebben echter het gevoel dat financiële schade als gevolg van cyberaanvallen uiterst onwaarschijnlijk is. Maar liefst 42% van de respondenten is niet bezorgd over of zich zelfs niet bewust van de mogelijkheid van dergelijke schade.

Het onderzoek toont verder aan dat 20% van de respondenten niet op de hoogte is van het feit dat het gebruik van openbare wifi-netwerken risico’s met zich meebrengt, omdat de gegevens die via dergelijke netwerken worden verzonden kunnen worden onderschept door cybercriminelen. Een iets groter deel (27%) is wel op de hoogte van deze dreiging, maar denkt niet dat ze zich hier zorgen over hoeven te maken. Ter illustratie: 55% van de respondenten maakt gebruik van openbare netwerken, 12% voert persoonlijke gegevens in op websites en 6% verricht online betalingen terwijl men is verbonden via een openbaar netwerk.

“Mensen die denken dat ze veilig zijn omdat cybercriminelen hen met rust zullen laten en niet in hen geïnteresseerd zijn, begrijpen simpelweg niet hoe online dreigingen in elkaar steken. Hackers richten zich meestal niet op specifieke doelen, maar proberen zoveel mogelijk slachtoffers tegelijk binnen te halen. Daarom is het zeer riskant om internet te gebruiken zonder een beveiligingsoplossing”, aldus Martijn van Lom, General Manager Benelux and Nordic bij Kaspersky Lab.

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab is ’s werelds grootste niet-beursgenoteerde leverancier van endpoint beveiligingsoplossingen. Het bedrijf behoort wereldwijd tot de top vier leveranciers van beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers.* In de meer dan zestien jaar van zijn bestaan is Kaspersky Lab altijd een innovator geweest op het gebied van IT-beveiliging en biedt het effectieve digitale beveiligingsoplossingen voor de enterprisemarkt, mkb-bedrijven en consumenten. Kaspersky Lab, met zijn holding geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, is thans mondiaal actief in bijna 200 landen en gebieden en biedt wereldwijd bescherming aan ruim 300 miljoen gebruikers. Meer informatie op www.kaspersky.com.

* Het bedrijf stond als vierde genoteerd in de IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012. Deze klassering werd gepubliceerd in het IDC-rapport “Worldwide Endpoint Security 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares (IDC #242618, augustus 2013). Het rapport classificeerde softwareleveranciers op basis van inkomsten uit verkopen van endpoint beveiligingsoplossingen in 2012.

Voor meer informatie zie www.kaspersky.com/nl of www.viruslist.com voor het laatste nieuws over internetbeveiliging, alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner.