3min Security

Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico’s van computers

Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico’s van computers

Bijna negentig procent van de Nederlandse huishoudens beschermt de laptop en pc tegen virussen. Veel gebruikers zetten echter de achterdeur van de computer open door onveilig internetgedrag. Zo opent ruim een derde van de Nederlanders soms mails van een afzender die ze niet kennen en geeft 29 procent wel eens persoonlijke gegevens of wachtwoorden aan een onbekende of een bedrijf.

35 Procent van de Nederlanders klikt wel eens op een link in een mail van een onduidelijke afzender. Bovendien sluit dertig procent van de torrentgebruikers hun downloadprogramma niet altijd af na gebruik. Dat blijkt uit representatief onderzoek uitgevoerd door Ruigrok NetPanel in opdracht van Ziggo.

Het merendeel van de Nederlanders beschermt de computer met een virusscanner en /of firewall. Van de mensen die hun beveiliging nog niet op orde hebben, noemt 29 procent de kosten als belangrijkste reden. Drie op de tien weten niet precies hoe zij hun computer kunnen beveiligen.

Bang voor inzage in bankzaken

Ondanks het nemen van beschermende maatregelen voor laptop of pc, is een kwart van de ondervraagden slachtoffer geweest van kwaadwillenden. Bijvoorbeeld door virussen zoals Trojaanse paarden of wormen (57%), maar ook door phishing (18%) en spyware (12%). Bij een inbraak op de computer maakt men zich vooral zorgen over inzage in de bankgegevens. Ruim vier op de tien is bang dat derden hier toegang toe hebben. Dat persoonlijke foto’s of wachtwoorden openbaar worden, wordt veel minder gevreesd. Slechts één op de tien maakt zich daar druk over.

Niet weten wat de kinderen doen

Ook kunnen kinderen zorgen voor beveiligingsrisico’s op de computer, zo blijkt uit het onderzoek. Van de ondervraagde ouders geeft een overgrote meerderheid (80%) aan dat zij de kinderen informeert over mogelijke risico’s tijdens het computeren. Maar wat de kinderen precies online uitvoeren, weten zij vaak niet (41%). Bijna een derde van de ouders maakt zich wel eens zorgen over de beveiliging van de laptop of pc door toedoen van de kinderen.

Op vakantie

Een ander beveiligingsrisico is het gebruik van openbare wifi-netwerken, zoals in hotels of hamburgerketens. Typisch iets waar tijdens de vakantie veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Zo geeft 37 procent van de ondervraagden aan dat de keuze voor de bestemming mede wordt bepaald door de aanwezigheid van een draadloos netwerk. Een derde is zich niet bewust van enig risico dat via een dergelijk wifi-netwerk op vakantie wordt gelopen. Zij maken gewoon gebruik van internetbankieren via dit (openbare) wifi-netwerk. Vaak gaat dit met eigen apparaten. Zo neemt een kwart de laptop en 18 procent de tablet altijd mee op vakantie.