160.000 euro boete voor Vodafone

160.000 euro boete voor Vodafone

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) legt Vodafone een boete op van € 160.000. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat Vodafone intern verkeersgegevens verwerkte op een foute manier.

Vodafone verwerkte de gegevens ten behoeve van een samenwerkingsproject met een aanbieder van mobiliteitsinformatie in de periode 2013 – 2019. De interne verwerking van deze verkeersgegevens door Vodafone is voor dit doel niet toegestaan volgens de Telecommunicatiewet. 

De verkeersgegevens werden door Vodafone gepseudonimiseerd en samengevoegd tot tellingen van groepen mensen op een bepaald moment binnen een bepaald gebied. De aanbieder van mobiliteitsinformatie kreeg via een softwaresysteem toegang tot deze tellingen. En kon er vervolgens zoekopdrachten op uitvoeren.

Groot aantal abonnees

Verkeersgegevens zijn privacygevoelig. Dit omdat het bijvoorbeeld informatie geeft over de locaties van bellers. En over tijdstippen van telefoongesprekken. Vodafone mag deze gegevens alleen gebruiken voor wettelijk toegestane doelen. Denk daarbij aan de eigen facturering. De provider mocht de verkeersgegevens niet intern verwerken voor dit samenwerkingsproject.

De overtreding duurde van medio 2013 tot augustus 2019. In deze periode gebruikte men de verkeersgegevens van een groot aantal abonnees. De RDI heeft meerdere factoren meegewogen bij de bepaling van de hoogte van de boete. Waaronder de duur van de overtreding en het grote aantal abonnees waarvan de gegevens zijn gebruikt. 

Voorzorgsmaatregelen

Als verzachtende omstandigheden heeft de RDI meegewogen dat de provider voorzorgsmaatregelen nam. Dit om te zorgen dat er geen ruwe verkeersgegevens bij de aanbieder terecht kwamen. Ook de eigenstandige beëindiging van de overtreding door Vodafone en de verleende medewerking aan het onderzoek woog de RDI als verzachtende omstandigheden mee.

Verder speelde bij de bepaling van de hoogte van de boete mee, dat uit het onderzoek niet bleek dat de overtreding leidde tot ernstige gevolgen of risico’s.

Het samenwerkingsproject van de provider en de aanbieder van mobiliteitsinformatie is op 1 augustus 2019 beëindigd op initiatief van Vodafone. De RDI heeft nadien geen dergelijke overtredingen meer geconstateerd bij Vodafone.