3min Security

Eén op de vijf Nederlandse politici lekt gegevens op dark web

Eén op de vijf Nederlandse politici lekt gegevens op dark web

Van de 225 leden van de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer lekten 42 leden persoonlijke gegevens op het dark web. Dit komt neer op 18 procent van de afgevaardigden, bijna éénvijfde. In totaal stelden de parlementariërs hun e-mailadressen 204 keer bloot op het dark web.

Dit blijkt uit onderzoek dat Proton uitvoerde in samenwerking met Constella Intelligence. Deze datalekken deden zich voor wanneer politici zich met hun officiële e-mailadressen aanmeldden bij derde partijen. Denk daarbij aan LinkedIn, Adobe of Dropbox. Cybercriminelen hackten vervolgens deze omgevingen.

Verschil tussen Tweede Kamer en Senaat

Het onderzoek toont een duidelijk verschil tussen de Tweede en Eerste Kamer. Met drie keer zoveel lekken in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer. Van de 150 leden van de Tweede Kamer werden de e-mailadressen van 36 leden blootgesteld. Ondertussen werden slechts vijf van de 75 Eerste Kamerleden blootgesteld.

Het onderzoek richtte zich op het begrijpen van de cybersecurity-risico’s voor Europese politici die toegang hebben tot gevoelige informatie. De bevindingen wijzen op kwetsbaarheden die de nationale veiligheid kunnen bedreigen. Maar ze herinneren ons ook aan het risico dat iedereen loopt om slachtoffer te worden van datalekken.

Persoonlijke gegevens

De resultaten tonen aan dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse politici minstens enkele gegevens lekte door hacks of datalekken van diensten van derden. Daarbij registreerden ze zich met hun parlements-e-mailadres. Gevoelige gelekte informatie omvat onder andere wachtwoorden. Maar ook persoonlijke gegevens zoals geboortedata, fysieke adressen, IP-adressen en informatie van sociale media.

Gehackte accounts kunnen niet alleen leiden tot lekken van gevoelige communicatie, maar ook politici blootstellen aan chantage of dwang. Een enkel lek kan een ernstige kwestie van nationale veiligheid zijn. Vertrouwelijk materiaal kan worden gecompromitteerd door het hacken van de accounts van politici.

Spanjaarden minst kwetsbaar

Dit onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar politici in het Europees Parlement. En naar politici in Frankrijk, het VK, Spanje, Italië, Denemarken en Luxemburg. 

Britse parlementsleden blijken het meest kwetsbaar, met meer dan twee-derde (68%) van de geanalyseerde e-mailadressen die men op het dark web vond. Met 44% scoren ook de Europarlementariërs slecht net als 41% van de Deense politici.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de Fransen (18%), Luxemburgers (16%) en Italianen (14%). De Spaanse politici werken het veiligst met een score van 6%. Dit betekent dat Nederlandse politici grotendeels in lijn liggen met hun Europese collega’s op het gebied van cybersecurity.

Lees ook: ‘Te makkelijk om fysiek toegang te krijgen tot vitaal defensienetwerk’