2min Security

Kadaster lekt jarenlang geheime adressen burgers

Kadaster lekt jarenlang geheime adressen burgers

Vier jaar lang lekte het Kadaster geheime adressen van burgers. Het ging om adressen in het portaal MijnOverheid. Daar kunnen burgers informatie opvragen over onder andere woningen.

Volgens het Kadaster zelf is het lek inmiddels gedicht. Personen die samen rechthebbenden zijn van een object konden van augustus 2020 tot en met 12 april 2024 geheime adressen inzien. Van “samen rechthebbende zijn van een object” is bijvoorbeeld sprake als twee mensen samen eigenaar zijn van een woning. Als de ene eigenaar via MijnOverheid kijkt hoe het eigendom geregistreerd staat, wordt ook informatie over de andere eigenaar getoond. Dat is niet de bedoeling het om een geheim adres gaat. Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken schrijft in een Kamerbrief ook dat betrokken personen binnenkort bericht krijgen over de kwestie.

Wie een adres geheim wil verklaren kan dat doen door informatie in de Basisregistratie Personen af te sluiten. Die informatie kan dan alleen nog door de overheid of een notaris worden opgevraagd. Een instantie als het Kadaster mag het dan ook niet meer verspreiden. Door het lek was dat tóch mogelijk. Naar schatting zijn er vierduizend slachtoffers van het lek. Zelf konden personen niets doen om het incident te verhelpen.

Volgens het Kadaster zijn de maatregelen zodanig dat dit in de toekomst niet meer kan voorkomen. Er is ook een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan.

Lees ook: