De Autoriteit Consument & Markt (ACM) acht een vervolgonderzoek nodig naar de overnameplannen van KPN’s joint-venture Glaspoort om delen van het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Nederland (Delta) over te nemen.
Delta is de grootste concurrent van KPN op het gebied van glasvezelnetwerken in Nederland. De overname betreft netwerken in diverse gemeenten met een dekking van ongeveer 200.000 huishoudens. Deze deal kan de positie van KPN aanzienlijk versterken. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor consumenten. Bijvoorbeeld in de vorm van hogere prijzen. Om die reden ziet de ACM aanleiding voor verder onderzoek.
Minder concurrentie vaste net
Uit een eerste analyse blijkt dat de overname mogelijk leidt tot een afname van concurrentie op de markt voor vaste telecomnetwerken. Nederland kent momenteel twee grote telecomaanbieders: KPN en VodafoneZiggo. Recentelijk zijn echter meer dan 2,5 miljoen huishoudens aangesloten op netwerken van alternatieve glasvezelproviders zoals Delta en Open Dutch Fiber, die concurreren met KPN.
In gebieden waar Glaspoort Delta’s netwerken wil overnemen, zouden na de overname nog slechts twee aanbieders overblijven: KPN/Glaspoort en VodafoneZiggo, waar er nu nog drie concurrerende netwerken actief zijn. Hoewel Glaspoort toezegt de overgenomen infrastructuur ook voor derden open te stellen, vreest de ACM dat de keuzevrijheid en concurrentiedruk op termijn kunnen afnemen.
‘Kralen rijgen’
De strategie van KPN om via opeenvolgende kleine overnames de marktpositie te verstevigen, wordt ook wel ‘kralen rijgen’ genoemd. Sinds 2020 heeft KPN ten minste zeven glasvezelnetwerken van kleinere concurrenten overgenomen. Individueel hebben deze overnames mogelijk een beperkte impact, maar gezamenlijk versterken ze KPN’s dominante positie in de markt aanzienlijk.
Dit kan nadelig uitpakken voor aanbieders zonder eigen landelijk netwerk, zoals Odido en Budget Thuis, en op termijn tot prijsverhogingen voor consumenten leiden. Omdat veel van deze kleine overnames vanwege de beperkte omzet niet gemeld hoefden te worden bij de ACM, pleit de toezichthouder voor wetswijzigingen om ook kleinere transacties van grote spelers te kunnen onderzoeken wanneer deze mogelijk schadelijk zijn voor de mededinging.
Vergunning aanvragen voor overname
Nu moeten Glaspoort en Delta een vergunning aanvragen voor de overname. Als die aanvraag wordt ingediend, heeft de ACM 13 weken om een besluit te nemen. De ACM benadrukt dat het toezicht op overnames cruciaal is om markten concurrerend en innovatief te houden en daarmee consumenten te beschermen tegen verslechterende kwaliteit en stijgende prijzen.