2min Ondernemen

“AI maakt ABN AMRO toekomstbestendig”

“AI maakt ABN AMRO toekomstbestendig”

Terwijl IT-deskundigen ontzet reageren op een rechter die ChatGPT gebruikt in een vonnis, geeft de CEO van ABN AMRO aan AI in te zetten om de bank toekomstbestendig te maken. 

“In het afgelopen kwartaal zijn we doorgegaan met het toekomstbestendig maken van de bank.” Dat geeft Robert Swaak, CEO van ABN AMRO aan bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. “Zo introduceerden we ABN AMRO GPT – een veilige, compliant en eigen versie van ChatGPT – voor al onze collega’s.” 

Softwareontwikkelaars ondersteunen

Deze eigen technologie gebruikt de bank volgens Swaak om onder meer de softwareontwikkelaars te ondersteunen. En dan niet alleen bij het schrijven van softwarecode. Maar ook bij het documenteren van code. Ook zet ABN AMRO deze AI-variant in om collega’s te helpen bij het genereren van tekst. En om informatie uit grote documenten te distilleren. Swaak: “We onderzoeken actief de verdere mogelijkheden van Generatieve AI, omdat we ervan uitgaan dat deze voorbeelden nog maar het begin zijn.”

Maakt AI programmeurs overbodig?

Over de impact die AI zal hebben bij het ontwikkelen van software is al langer discussie. Jensen Huang, de CEO van Nvidia, is ervan overtuigd dat AI het schrijven van software volledig over zal nemen. Een tool als ChatGPT is immers gebaseerd op taal, en dat is software ook. Anderen stellen dat AI hooguit een belangrijke rol zal gaan spelen bij het testen van programma’s. Voor het schrijven van goede software zullen altijd goed opgeleide programmeurs nodig zijn. Daarnaast kan AI ondersteunend zijn, bijvoorbeeld door standaard bouwstenen aan te reiken in een uitgebreidere applicatie.

Rechter stelt ChatGPT vraag

Dat is in zekere zin ook de manier waarop een kantonrechter in Gelderland ChatGPT inzette. Hij stelde het programma een vraag over de levensduur van zonnepanelen. “De kantonrechter schat, mede op basis van ChatGPT, de gemiddelde levensduur van zonnepanelen uit 2009 op 25 tot 30 jaar; daarom wordt deze levensduur hier op 27,5 jaar gesteld.”

Dat uitgerekend een rechter zich hiertoe laat verleiden, leidt bij deskundigen tot ongeloof. “Dit kan echt niet. Dit is belachelijk”, zegt een internetdeskundige in het AD. “Elke uitspraak van ChatGPT moet je met een korreltje zout nemen.”