Digitale en fysieke dreigingen gaan steeds vaker samen. Daardoor versnellen ze ook en worden de dreigingen heviger. Dit kan ook sneller ontwrichtend werken. De kans om gehackt te worden neemt toe. Dat stelt de AIVD in het jaarverslag over 2021.
Volgens de Nederlandse geheime dienst braken vorig jaar zogeheten statelijke actoren, andere landen dus, vorig jaar vaker in op de netwerken van de overheid, bedrijven of kennisinstellingen, om kennis te stelen waarmee zij zelf de coronapandemie beter konden bestrijden.
Desinformatie speelt volgens de dienst een duidelijke rol in versnelling van van cyber- en fysieke dreigingen. Dat zie je bijvoorbeeld door de “onrustbarende toename van het aantal bedreigingen van politici, wetenschappers, medici, politieagenten en journalisten,” zo valt in het verslag te lezen. “Het sluipende gevaar van deze ontwikkeling is tegelijkertijd dat wantrouwen, desinformatie en polarisatie het vertrouwen in de democratie aantast en ertoe kan leiden dat mensen zich terugtrekken in een parallelle samenleving. Dat is ongewenst in een democratische rechtsstaat.”
Trend
Grote succevolle hackaanvallen, waarbij iedereen het slachtoffer kan zijn, namen volgens de AIVD vorig jaar flink toe. Dat geldt voor zowel bedrijven als privépersonen als de overheid. De trend uit het vorige jaarverslag zet dus door. Vooral China en Rusland lopen voorop met offensieve cyberprogramma’s waarbij grote aantallen hackers spioneren, kennis stelen of sabotage voorbereiden of plegen. Die sabotage en inbraken gebeuren steeds vaker in vitale infrastructuur, zoals luchthavens en energiecentrales.
De AIVD heeft wel goede hoop dat nieuwe tijdelijke wet zowel hen als zusterorganisatie MIVD in staat stelt om effectiever te reageren op dit soort dreigingen. Het gaat om bestaande bevoegdheden die de diensten effectiever en sneller kunnen inzetten tegen cyberdreigingen. De Tweede Kamer ging vorige maand akkoord met het voorstel. De bestaande wet blijft daarbij in stand. Dat is inclusief het hele toezichtstelsel.
De tijdelijke wet stelt de diensten in staat hun bevoegdheden effectiever en sneller in te zetten. Denk aan bulkinterceptie en verkennen en binnendringen van geautomatiseerde netwerken: hacken dus.
Lees ook:
- Tijdelijke wet verbetert cyberonderzoek inlichtingendiensten
- Ransomware: een veilige back-up is uw laatste verdedigingslinie