2min Ondernemen

AlphaGo strijdt tegen wereldkampioen GO

AlphaGo strijdt tegen wereldkampioen GO

Het zelflerend algoritme van techreus Google, AlphaGo speelt het komend weekeinde het bordspel Go tegen de 18-jarige Chinees Ke Jie. Ke is de nummer 1 van de wereld in het Chinese spel. Dat meldt deze week de GB Times .

Ke zal er een aardige dobber aan hebben, want een paar maanden eerder versloeg AlphaGo al Lee Sedol, de Koreaanse grootmeester in het spel. Het duel vindt plaats op het 37ste wereldkampioenschap GO voor amateurspelers.

Het duel kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Ke zag Lee spelen en beweerde eerst dat hij Google’s zelflerende algoritme met gemak kon verslaan. Eenmaal uitgedaagd krabbelde hij echter terug. De grootmeester was van mening dat het algoritme zijn speelpatroon niet mocht kopiëren. Enige tijd later liet hij weten dat hij de handschoen toch zou oppakken.

In maart won Google met AlphaGo in de wedstrijd tegen de Koreaanse grootmeester nog een miljoen dollar aan prijzengeld De zoekgigant doneerde het geld prompt aan goede doelen, waar Unicef er een van was. De strijd werd beslecht in een reeks van vijf spelrondes. Het algoritme won er vier.

Deze overwinning zien de kenners als mijlpaal voor de opkomst en inzetbaarheid van kunstmatige intelligentie. Het bordspel is ingewikkelder wat betreft regels en gebruiken dan vergelijkbare strategische bordspellen. Juist de impliciete regels zijn voor computers moeilijk te doorgronden. AlphaGo krijgt het voor elkaar dankzij implementatie van een zelflerend systeem, een techniek waar de laatste tijd veel vooruitgang mee is geboekt.