Amazon ziet af van overname iRobot

Amazon ziet af van overname iRobot

Amazon gaat robotstofzuigermaker iRobot toch niet overnemen. Dat besluit viel onder druk van Brussel. De EU wil de overname namelijk niet goedkeuren vanwege dreigende oneerlijke concurrentie.

Het besluit van de webwinkelreus viel onder andere nadat Brussel Amazon vorige week al meldde dat de overnameplannen afgekeurd zouden worden. Daarnaast had ook de concurrentiewaakhond in de VS al grote twijfels. Beide toezichthouders vrezen dat de webwinkelier de Roomba-stofzuigers van iRobot in de webwinkels hoger op de keuzelijst gaat zetten, waardoor dus oneerlijke concurrentie ontstaat.

Om dit te voorkomen vroeg Brussel eerder al aan Amazon om juist hierover strakke afspraken te maken, maar het bedrijf reageerde daar niet op. Wel begon het bedrijf meteen met de voorbereiding van een beroepszaak tegen een eventuele negatieve beslissing van de toezichthouder.

Amazon was van plan iRobot over te nemen voor 1,3 miljard euro. Ze wilden daarmee het aanbod van slimme apparaten voor in huis vergroten. Maar ook over die bedrijfsdoelstelling leven Brusselse zorgen. De te grote hoeveelheden data die het bedrijf daarmee kan verzamelen zou zorgen voor te veel macht.

iRobot zelf komt door dit besluit wel fors in de problemen. Sinds het hoogtepunt van de verkopen van deze stofzuigers in 2021 kelderden de verkopen met de helft. De beurwaarde kelderde mee, onder andere door speculaties rond een negatief oordeel van de mededingingswaakhonden.

Lees ook: