2min Security

Anonymus verklaart totale cyberoolog aan IS

Anonymus verklaart totale cyberoolog aan IS

Na de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag verklaart hackersgroep Anonymous een digitaal offensief tegen IS. Een woordvoerder van de hacktivistengroep maakte dit bekend in een Franstalige video die via YouTube werd verspreid.

Ze noemen het ‘de grootste operatie ooit’. De vorderingen van de hackersgroep zijn op Twitter via de hashtag #OPParis te volgen. “Het is oorlog”, verklaart de groep in de video. “We zullen jullie dus wereldwijd opjagen, vinden en niet laten gaan. Verwacht massale cyberaanvallen.”

Een van de middelen die de groep al zeker na de aanslagen op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo inzet is opzoeken en rapporteren van Twitter-accounts van IS-aanhangers. Het gaat dagelijks om tientallen accounts. Twitter verwijdert dergelijke accounts alleen als ze worden aangemeld door andere gebruikers.  Ruim 100.000 Twitter-accounts van IS die voor propaganda werden gebruikt zijn inmiddels gerapporteerd. Ook zijn er bijna 6000 IS-video’s van YouTube via aanmelden door Anonymus verwijderd.

Inmiddels is duidelijk dat IS-leden contact met elkaar hebben via het chatsysteem van de Playstation4. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken bracht het dit weekend naar buiten, De Franse opsporingsdiensten bevestigen dit bericht. Het chatsysteem van de spelcomputer van Sony is naar verluidt minder goed in de gaten te houden als bijvoorbeeld Whatsapp.