2min Ondernemen

Apple stopt aankoop van mineralen uit Congo

Apple stopt aankoop van mineralen uit Congo

Apple (AAPL.O) heeft aangekondigd dat het zijn leveranciers heeft opgedragen te stoppen met het kopen van mineralen uit de Democratische Republiek Congo en Rwanda. Deze stap volgt op beschuldigingen dat het bedrijf mogelijk conflictmineralen gebruikt in zijn producten, iets wat Apple nadrukkelijk ontkent.

In een verklaring aan Reuters benadrukte Apple dat het sinds begin dit jaar aan zijn leveranciers heeft laten weten dat hun smelterijen en raffinaderijen geen tin, tantaal, wolfraam en goud meer mogen betrekken uit de twee Afrikaanse landen. Deze beslissing is genomen vanwege de verslechterde veiligheidssituatie en het escalerende conflict in de regio.

Mineralen

Apple geeft aan via externe leveranciers aan zijn grondstoffen te komen en zegt al jaren strenge controles uit te voeren. Het bedrijf financiert bovendien projecten om de traceerbaarheid van mineralen te verbeteren. In documenten die vorig jaar werden ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, stelde Apple dat geen van zijn leveranciers betrokken is bij de financiering van gewapende groeperingen in de regio.

VN-expert in Congo Mélanie De Groof noemde de situatie in de regio complex, maar benadrukte het belang van verantwoorde bedrijfsvoering. Apple’s beslissing kan volgens experts bijdragen aan een beter beheer van de wereldwijde toeleveringsketen.

Juridische klachten tegen Apple

De verklaring van Apple kwam kort na de indiening van een strafklacht tegen het bedrijf in Frankrijk en België. De Congolese overheid beschuldigt Apple ervan dat het indirect profiteert van conflictmineralen die via internationale toeleveringsketens worden witgewassen. De advocaten die de klacht indienden, stelden dat Frankrijk en België bijzondere aandacht hebben voor verantwoordelijke bedrijfsvoering en dat België, gezien zijn koloniale verleden, een morele verplichting heeft tegenover Congo. Belgische advocaat Christophe Marchand benadrukte: ‘België moet er alles aan doen om met gerechtelijke middelen een einde te maken aan de plunderingen.’

Internationale precedenten

Het is nog onduidelijk of de klacht tegen Apple tot een rechtszaak zal leiden. Eerder dit jaar wees een Amerikaanse rechter een vergelijkbare klacht tegen Apple, Google, Tesla, Dell en Microsoft van de hand. Die zaak draaide om beschuldigingen van kinderarbeid in Congolese kobaltmijnen.

Apple blijft ondertussen zijn beleid aanscherpen om ethisch verantwoord te opereren en mogelijke betrokkenheid bij de betreffende mineralen uit te sluiten. Deze recente maatregel onderstreept het belang dat de techgigant hecht aan transparantie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.