ARM begint vervroegd aan 64-bit era

ARM begint vervroegd aan 64-bit era

De overgang van 32-bit ARM-processors naar 64-bit begint nú. Dat is eerder en sneller dan processorontwerper ARM zelf had verwacht. Dit betekent niet alleen veel voor smartphones en tablets, ook servers en datacenters kunnen hun voordeel doen met 64-bit ARM.

De energiezuinige processors gebaseerd op het ontwerp van ARM zijn heer en meester in de mobiele markt. Processorreus Intel staat op flinke afstand met zijn x86-architectuur. Dit is precies omgekeerd op de pc- en servermarkt; daar is Intel groot en wil ARM graag meespelen. Met de huidige overgang naar 64-bit chips krijgt die ambitie van het alternatieve processorplatform krijgt een flinke boost.

Afschalen
Na het afsluiten van het eerste kwartaal van dit jaar, meldde ARM dat 64-bit ARM-processors nu in volume worden uitgeleverd. In eerste instantie gebeurt dat in de markt waar zij koploper zijn, dus voor chips voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Het blijkt dat reguliere 32-bit programmacode al efficiënter draait op 64-bit ARM-processors. Terwijl hardwareproducenten druk zijn met het verwerken van de nieuwe chips verwerken in hun mobiele apparaten, komt er ook een golf serverproducten aan. Onder anderen zal x86-processorveteraan AMD het ARM-ontwerp gebruiken om de servermarkt te bestormen. Het gaat om systemen met grote aantallen chips die afzonderlijk relatief zwak zijn, maar die tezamen grote rekenklussen en flinke dataverkeersstromen aankunnen. In plaats van het gebruikelijke opschalen, is hier eerder sprake van afschalen; vele kleinere servers in plaats van enkele grote, zware servers.

Duivels
Krap drie jaar terug verklaarde ARM nog dat het gebrek aan 64-bit in hun portfolio geen groot gemis was. Het Britse bedrijf zou wel ooit van 32-bit afstappen, maar die overstap zou niet op korte termijn plaatsvinden. Terwijl 64-bit in serverland al jaren gemeengoed is, meende ARM dat veel serverapplicaties ook best toe kunnen met 32-bit processors. De overstap zou pas in of zelfs na 2015 gebeuren. Dat ze nu onverwacht snel toch met de 64-bit uitrol beginnen, komt als een duivels slimme zet.