Belgische start-up maakt computers van smartphone-onderdelen

Belgische start-up maakt computers van smartphone-onderdelen

De Belgische start-up Citronics heeft een computer gemaakt van oude smartphone-onderdelen. Het toestel is geschikt voor onder andere smart home-toepassingen, maar er komt meer aan.

De circulaire computer is in afwachting van nieuwe grootschalige toepassingen, en het ziet er veelbelovend uit. Citronics werkt intussen al samen met het Nederlandse Fairphone, UCLouvain en Deutsche Telekom. Het bedrijf start in 2025 een kapitaalronde die de lancering van het product moeten versnellen.

Citronics, gevestigd in Kasteelbrakel in Waals-Brabant, werkt daarom samen met onder meer het Nederlandse Fairphone. Dit bedrijf biedt smartphones waarvan je zelf makkelijk componenten kunt vervangen.

Jaarlijks 200 miljoen smartphones bij het afval

Elk jaar belanden in Europa rond de 200 miljoen smartphones bij het afval. De componenten daarvan zijn vaak moeilijk te recycleren en erg vervuilend, maar meestal wel goed bruikbaar voor een volgende ronde in neen nieuw apparaat. Daar wil het bedrijf dan ook iets aan doen.

Oude smartphones worden daarom ingezameld en gedemonteerd. De onderdelen worden allemaal gesorteerd en getest, en daarvan naakt Citronics nieuwe computers. Behalve dat het nieuwe apparaat nu werkt in smart home-toepassingen om het energieverbruik te monitoren, gebruiken studenten het ook in een beeldherkenningssysteem. Voorheen maakte het bedrijf computers op maat van de smartphone-onderdelen, maar dat is nu anders met de komst van de kant-en-klare versie. Er zijn drie versies beschikbaar.

De versie Connected met onder andere 4G LTE, WiFi en Ethernet. De versie Powerful met een multi-core CPU, GPU, (Linux-based) en een Scalable-versie. Ze zijn momenteel alleen in de pre-order verkrijgbaar. Als het toestel er eenmaal is, zal een basisversie rond de 250 euro kosten.

Tip:

  • HP Device Life Extension zorgt voor andere kijk op duurzame inzet van laptops