2min Security

“Betere wachtwoorden kunnen 95 procent van de beveiligingslekken voorkomen”

Recent ontdekte beveiligingsproblemen in zonnepaneelinstallaties brachten enorme kwetsbaarheden aan het licht bij duizenden systemen over de hele wereld. Arwi van der Sluijs, CEO van cybersecuritybedrijf NFIR, meldt dat men 95 procent van de beveiligingslekken kan voorkomen door wachtwoorden te verbeteren.

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de Chinese fabrikant SolarMAN, die monitoringssoftware voor omvormers produceert, te maken had met een ernstig beveiligingslek. Het bedrijf had een standaardwachtwoord, ‘admin’, voor hun online-controlepaneel laten rondslingeren op het internet. Hierdoor kon iedereen toegang krijgen tot het administratorpaneel en kregen hackers vrij spel. Van der Sluijs benadrukt het belang van het nemen van effectieve beveiligingsmaatregelen. “Maar liefst 95 procent van de beveiligingslekken kan worden voorkomen door eenvoudige aanpassingen in de beveiligingspraktijken.”

Wachtwoordzin

Van der Sluijs legt uit dat het nuttig is om wachtwoorden te gebruiken in de vorm van een zin. “Het gebruik van een wachtwoordzin, in plaats van een eenvoudig wachtwoord, is een effectieve manier om de beveiliging te versterken. Door langere wachtwoorden met meerdere tekens te gebruiken, wordt het kraken van wachtwoorden aanzienlijk moeilijker voor potentiële hackers.”

Brut force-methode

Volgens Van der Sluijs toont de ‘brute force-methode’, een methode waarbij hackers duizenden wachtwoorden per minuut kunnen raden totdat ze de goede hebben, het belang van het gebruik van wachtwoordzinnen aan. “Deze methode is essentieel om gevoelige gegevens veilig te houden en beveiligingslekken te voorkomen.”