3min Security

BYOD geremd door beveiligingskwesties

BYOD geremd door beveiligingskwesties

Zakelijk gebruik van mobiele apparaten neemt de komende jaren enorm toe in heel Europa. In Nederland zal zakelijk smartphonegebruik in 2020 stijgen naar 49%; na de desktop dus het meest dominante device in de zakelijke omgeving. Ondanks deze vlucht denkt slechts 24% van de Europese IT-beslissers dat hun bedrijf goed is uitgerust voor mobiel werken met BYOD (Bring Your Own Device). Acht procent denkt zelfs dat hun organisatie helemaal niet is voorbereid. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van HP onder 1.130 IT-beslissers in acht Europese landen, uitgevoerd door Redshift Research.

Vooral kwesties rond security houden organisaties tegen. Zo vreest bijna de helft van de Nederlandse respondenten dat BYOD de veiligheid in gevaar brengt. Zorgen om virussen en malware die via de persoonlijke devices op het bedrijfsnetwerk terecht komen overheersen (55%). Dit terwijl Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar minder vaak dan hun Europese collega’s te maken hadden met een inbreuk op de beveiliging. Gemiddeld kwam Europa uit op 19% tegen 8% in Nederland.

Geschat wordt dat in 2020 vooral meer tablets worden gebruikt (20% meer) en 2-in-1 hybrids (14% meer). Het gebruik van smartphones (11% meer) en phablets (5%) zal ook toenemen. Toch  zegt 70% van de ondervraagde organisaties op dit moment geen BYOD-beleid te hebben; in Nederland zelfs 78%.

Toenemend gebruik van mobiele devices brengt ook meer operating systemen naar de organisatie. Windows blijft daarbij dominant. 85% van de ondervraagde organisaties gebruikt Windows, naast Android (40%), iOS (24%), Chrome (15%) , Linux (15%) en Blackberry (10%).

 

IOS en Windows

Het hoge percentage iOS-gebruik is opvallend in Nederland. 35% versus 24% in de rest van Europa. Ook Chrome is hier populair (20% vs. 15%). Blackberry en Linux lomen hier juist minder voor.

Over de toekomstbestendigheid van Windows zijn geen vraagtekens. Ruim twee derde van de ondervraagden denkt dat Windows over vijf jaar nog steeds het belangrijkste OS zal zijn. Wat ook blijft, is desktop,  ondanks de toename van mobiele devices. Momenteel maakt 53% van de medewerkers gebruik van de aloude desktop. In 2020 zal dit naar verwachting dalen naar 46 procent. Het notebook gebruik zal gelijk blijven met 29% nu en in 2020.

Het onderzoek, door Redshift Research, bestond uit 1.130 online interviews in acht landen (met minimaal 200 respondenten in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en minimaal 100 respondenten in België, Italië, Nederland, Spanje en Rusland). Alle respondenten hadden een IT-functie als beslisser of manager / directeur. De interviews werden uitgevoerd met behulp van een online vragenlijst en vonden in juli 2014 plaats.