1 min Security

Computers kerncentrale Fukushima nog op XP

Computers kerncentrale Fukushima nog op XP

De computers die de kerncentrale in Fukushima in Japan regelen, draaien nog altijd op het niet meer door Microsoft ondersteunde Windows XP. Dat meldt de Japan Times . Een onafhankelijke Japanse waakhond, die normaal gesproken in de gaten houdt of bedrijven niet teveel aan ict uitgeven, tikte Fukushima-eigenaar Tepco hiervoor op de vingers. Maar liefst 48.000 computers, die ook verbonden zijn met internet, zouden nog steeds op het verouderde besturingssysteem draaien,

Eigenaar en energieleverancier Tepco wilde met uitstel van een grote upgrade tot 2019 zoveel mogelijk geld uitsparen. Sinds de kernramp van 2011 heeft Tepco immers al miljarden moeten spenderen om Fukushima weer op de rit te krijgen en draaiend te houden. De Japanse ict-waarkhond vindt echter het veiligheidsrisico van Windows XP, dat al enige tijd geen veiligheidsupdates meer krijgt, te groot om niets aan te doen. Zeker omdat zij ook niet, zoals de Nederlandse overheid wel doet, gebruik maken van de mogelijkheid Microsoft voor langere ondersteuning te betalen. Dat zou namelijk zo’n 30 miljoen euro kosten en ook dat geld wilde Tepco niet spenderen.

Tepco heeft inmiddels aangegeven alsnog sneller een upgrade naar een recenter besturingssysteem uit te voeren. Wanneer dit precies gaat gebeuren is niet bekend gemaakt.