1 min Security

Cyberleger mikt op slechte programmatuur

Cyberleger mikt op slechte programmatuur

Vaak wordt de mens als de zwakste schakel genoemd wanneer het om security gaat. Toch wordt bijna ieder beveiligingsprobleem veroorzaakt door zwakke of verouderde software. Alle grote publiek geworden beveiligingsincidenten van de laatste vijf jaar bewijzen dat.

Veel landen, waaronder ook Nederland, beschikken over een cyberleger. Binnen dat leger zijn experts dagelijks in de weer om op basis van technologie bij een aanval te kunnen terugslaan of juist proactief een aanval te kunnen uitvoeren. Inmiddels beschikken we in ons land over offensieve wapens op internet: tools waarmee lekken in software kunnen worden misbruikt. Mede mogelijk gemaakt door de zwakheid van onze programmatuur.

Internetter van het eerste uur, beveiligingsexpert en XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp bevestigt dit. “De aanvaller, of die wel of geen kwaad in de zin heeft, heeft een arsenaal aan hacks op matig geschreven software tot zijn beschikking. Met enkele standaard hulpmiddelen kan hij de lekken naar believen uitbuiten en misbruiken. Wie een opleiding tot penetratietester heeft gevolgd, kan dat soort hulpmiddelen maken.”

Lees het hele verhaal van Brenno de Winter, aanvallen, verdediging en het nog steeds gevoelde belang van Lektober online of in ICT/Magazine van mei 2015.