2min Security

DataBreach.com: Nieuw alternatief voor Have I Been Pwned

DataBreach.com: Nieuw alternatief voor Have I Been Pwned

Al jarenlang biedt Have I Been Pwned een betrouwbare manier om te controleren of je persoonlijke gegevens zijn blootgesteld bij een datalek. Nu is er een nieuw platform dat een nog krachtigere tool biedt om te checken of jouw gegevens in handen van cybercriminelen zijn gevallen: DataBreach.com. Deze website is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Atlas Privacy, dat consumenten helpt hun persoonlijke gegevens te verwijderen bij databrokers en zoeksites voor personen.

Have I Been Pwned

Op woensdag maakte Atlas Privacy bekend dat het DataBreach.com heeft gelanceerd als alternatief voor Have I Been Pwned, dat vooral via e-mailadressen doorzoekbaar is. DataBreach.com gaat echter een stap verder en biedt naast de zoekfunctie op e-mailadres ook opties om te zoeken op volledige naam, fysiek adres, telefoonnummer, sofinummer, IP-adres en gebruikersnaam. In de toekomst zullen nog meer categorieën worden toegevoegd om het bereik van de tool uit te breiden.

Datalekken

“Datalekken gaan steeds vaker over persoonlijke informatie zoals namen, adressen en telefoonnummers in plaats van enkel wachtwoorden”, legt Arnaud de Saint Méloir, software-ingenieur en onderzoeker bij Atlas, uit. “Een tool waarmee ik mijn telefoonnummer, adres en SSN kan doorzoeken, is volgens mij een noodzakelijke stap om onze privacy beter te beschermen.”

Atlas Privacy biedt betaald diensten aan voor onder andere beroemdheden en politieagenten, die zich willen beschermen tegen het uitlekken van persoonlijke informatie zoals hun adres of telefoonnummer. Tijdens deze werkzaamheden heeft Atlas meer dan 17,5 miljard records verzameld uit gestolen databases, waaronder die op criminele fora.

Waarschuwingen

DataBreach.com bouwt verder op eerdere initiatieven van Atlas, zoals npdbreach.com, dat gebruikers waarschuwde als hun gegevens waren gelekt bij de National Public Data-hack. Dit eerdere project leidde tot meer dan 100.000 aanmeldingen.

Het platform is ontworpen om geen gevoelige gebruikersinformatie op te slaan. DataBreach.com maakt gebruik van een hash (vingerafdruk) van de ingevoerde gegevens en voert de vergelijking lokaal uit op het apparaat van de gebruiker, wat de privacy waarborgt. Met geavanceerde zoekopties en toegang tot extra databases die niet in Have I Been Pwned staan, zoals de Hot Topic-database met 54 miljoen e-mailadressen en 25 miljoen creditcardnummers, biedt DataBreach.com een uitgebreide en veilige manier om datalekken te monitoren.