3min Ondernemen

Datamanagement als uitdaging voor de digitalisering van de bouwsector

Datamanagement als uitdaging voor de digitalisering van de bouwsector

Nu er nieuwe, innovatieve oplossingen op de markt komen, staat de bouwsector aan de vooravond van een nieuwe golf van digitale transformatie. Een transformatie die fundamenteel zal veranderen hoe men projecten ter plaatse bouwt met behulp van inzichten, automatisering en AI.

Een van de belangrijkste voordelen van een dergelijke digitalisering is de mogelijkheid om een grote hoeveelheid gegevens over veel verschillende aspecten van een bouwproject te verzamelen, te sorteren en op te slaan. De grootste uitdaging zit echter in het aan elkaar koppelen van deze verschillende gegevens. Dit, om ze te kunnen analyseren en optimaal te gebruiken.

Transformatie als noodzaak

De laatste jaren is digitale transformatie in alle sectoren verschoven van een beweging naar een noodzaak. In de bouw breidt de wereld van ‘ConTech’ en ‘PropTech’ zich voortdurend uit naarmate er nieuwe, innovatieve oplossingen op de markt komen. Deze ideeën helpen bouwbedrijven om digitale transformatie te omarmen. Dit strekt zich uit van het digitaliseren van workflows tot het fundamenteel transformeren van hoe men projecten ter plaatse bouwt met behulp van inzichten, automatisering en AI.

Veel bouwbedrijven gebruiken gegevensanalyses om hun activiteiten te verbeteren. En om hun toekomstige strategieën aan te sturen. Deze inzichten zijn van vitaal belang voor de veiligheid en helpen projectleiders om nauwkeurige tijdschema’s te maken met een verbeterde efficiëntie. En ze ondersteunen werknemers ook bij het handhaven van workflows. Het is dan ook geen verrassing dat de bouw snel overgaat op het Internet of Things (IoT). En wel in de vorm van een netwerk van online verbonden objecten die gegevens doorgeven aan een centraal systeem. Dit, om in elke fase van een bouwwerk real-time informatie te verkrijgen.

Hoeveelheid gegevens verdubbeld

Geconnecteerde drones, voertuigen op de bouwplaats, gereedschap en slimme batterijen die de onderhoudsbehoeften bewaken en zelfs slimme veiligheidshelmen die de activiteit van werknemers volgen, helpen de voortgang op de bouwplaats te bewaken. En ze geven real-time gegevens door. De mogelijkheden zijn eindeloos. De hoeveelheid gegevens per project in de bouwsector is daarmee de afgelopen drie jaar verdubbeld.

Het belangrijkste probleem bij gegevensanalyse is echter niet het verzamelen van data, maar het exploiteren ervan op een verbonden, gecentraliseerde en efficiënte manier. De uitdaging is dat gegevens uit verschillende bronnen niet gemakkelijk en naadloos kunnen worden gecombineerd. In feite worden verschillende processen vaak geïmplementeerd in divisies die niet met elkaar verbonden zijn, waardoor gegevens handmatig moeten worden gekopieerd met een groot risico op ontbrekende gegevens en fouten.

Software- en cloudoplossingen

Gelukkig bestaan er oplossingen. Sommige bedrijven ontwikkelen zeer sterke en complexe technologieën die mensen, processen en gegevens door hele bouwprojecten heen naadloos en gecentraliseerd met elkaar kunnen verbinden. Met adequate software- en cloudoplossingen kunnen bouwbedrijven enorme hoeveelheden gegevens verzamelen, sorteren, opslaan en analyseren in een unieke, geïntegreerde interface. Deze gegevens kunnen enerzijds betrekking hebben op Enterprise Digitalisering (beheer van bedrijfsgegevens, documenten, workflow, partners en middelen) en anderzijds op 5D BIM Lifecycle Management (beheer van BIM-modellen, raming, hoeveelheidsberekening, planning, simulaties, aanbestedingen en biedingen, kwaliteit en veiligheid, rapportage of facturering, enz.).

De voordelen van datamanagement zijn aanzienlijk en kunnen bouwbedrijven helpen bij hun hele digitaliseringsproces, van haalbaarheidsbeoordeling tot metingen, uitvoering en follow-ups.