Technologie herdefinieert de bouw op locatie

Technologie herdefinieert de bouw op locatie

De bouw-sector ondergaat een vergaande digitale transformatie, gedreven door innovatieve oplossingen die een revolutie teweegbrengen in de uitvoering van projecten. Dit door middel van verbeterde inzichten en automatisering en AI-integratie. Dit stellen specialisten van Panasonic Toughbook.

De afgelopen jaren is digitale transformatie in verschillende sectoren uitgegroeid van een ontwikkeling tot een noodzaak. In de bouw breidt de convergentie van ‘ConTech’ en ‘PropTech’ zich voortdurend uit, waarbij baanbrekende oplossingen worden geïntroduceerd waarmee bouwbedrijven hun werkprocessen kunnen digitaliseren en de uitvoering van projecten op locatie fundamenteel kunnen veranderen met behulp van inzichten, automatisering en AI-technologieën. Enkele van deze oplossingen worden hieronder uitgelegd.

Drones: een beter zicht van bovenaf

Een van de meest opmerkelijke technologische verschuivingen in de bouw is ingezet door drones, die zich inmiddels bewezen hebben als hulpmiddel van onschatbare waarde. Door een perspectief vanuit de lucht aan te leveren, helpen drones bij projectrapportages, het nakomen van planningen en efficiënte inspecties. Innovatieve software en AI-mogelijkheden verbreden het toepassingsgebied van drones bovendien nog. Drones komen vooral tot hun recht bij locatieanalyses, waardoor het onderzoeksproces sneller verloopt dan bij conventionele methoden. Dankzij de behaalde efficiëntie loont het bovendien de locatieanalyses frequenter uit te voeren, waardoor teams beschikken over nog nauwkeurigere, toegankelijke gegevens en ze hun targets nog gemakkelijker behalen, hun communicatie verbeteren en eventuele problemen of geschillen eenvoudiger oplossen.

3D-printen: van ontwerp tot constructie

Een andere innovatie de klaarstaat om de bouw te transformeren, is 3D-printen. Tijdens de ontwerpfase vergemakkelijken 3D-geprinte modellen de communicatie tussen planners, architecten en bouwkundigen. Bovendien strekt het potentieel van 3D-printen zich direct uit naar de bouwplaats. Door materialen of onderdelen 3D te printen, worden de afhankelijkheid van externe toeleveringsketens en levertijden geminimaliseerd. De inzet van 3D-printen beperkt materiaalverspilling, omdat alleen de benodigde materialen worden gebruikt. Dit verbetert de projectplanning weer, en vermindert afval. De komst van 3D-printen maakt het mogelijk om complete gebouwen te maken, waardoor de zelfvoorzienendheid wordt vergroot en tekorten aan arbeidskrachten worden beperkt.

Data-analyse en IoT: realtime inzichten

Data-analyse, een drijvende kracht in alle sectoren, dringt snel door in de bouw via het Internet of Things (IoT). IoT is een benaming voor objecten die met het internet verbonden zijn en real-time gegevens doorsturen naar een centraal systeem. IoT maakt het mogelijk om de voortgang in elke fase van de bouw te volgen. Aangesloten drones, voertuigen op de bouwplaats en intelligente helmen bieden managers real-time inzichten ten behoeve van nauwkeurige veiligheidsmaatregelen, efficiënte planningen en naadloze workflows. Deze technologie voorkomt ongeplande stilstand doordat continue opvolging mogelijk is.

Visualisatietechnologieën: de toekomst van projecten vormgeven

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) herdefiniëren visualisatietechnologieën in verschillende sectoren. Ook in de bouw. Deze oplossingen stellen stakeholders bij projecten in staat om projecten te visualiseren voordat ze klaar zijn, om ontwerpproblemen vroeg in het proces aan te pakken en de interesse in projecten te vergroten met aansprekende presentaties. VR pakt ook het tekort aan geschoolde arbeidskrachten aan door training op afstand in een veilige, flexibele omgeving mogelijk te maken. Deze technologieën, met hun talloze toepassingen, bieden een immens potentieel voor de toekomst van de industrie.

Deze transformatieve technologieën hebben de potentie om duurzaamheid te verbeteren en bieden een concurrentievoordeel aan degenen die ze op de juiste manier toepassen, stellen specialisten van Panasonic Toughbook. Als de bouw deze ontwikkelingen omarmt, biedt de toekomst geweldige mogelijkheden.