Defensie onderzoekt of het NAFIN-netwerk, het Netherlands Armed Forces Integrated Network, moet worden aangemerkt als vitale infrastructuur. Dit netwerk, een glasvezelverbinding van het ministerie van Defensie en KPN, maakt veilige communicatie tussen diverse Defensieonderdelen mogelijk. Ook andere overheidsinstanties, zoals de politie, meldkamers van 112 en ministeries, maken gebruik van NAFIN. Minister Brekelmans van Defensie kondigde dit onderzoek aan in een brief aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd wordt een strategische visie voor de toekomst van NAFIN opgesteld. Deze stappen volgen op kritiek van de Algemene Rekenkamer over de beveiliging van het netwerk.
Infrastructuur
De Algemene Rekenkamer constateerde dat Defensie geen duidelijke strategie heeft voor de rol en toekomst van NAFIN. Daarnaast is de fysieke beveiliging van de NAFIN-locaties ontoereikend en heeft Defensie te weinig regie over het netwerk. De Rekenkamer wees ook op de risico’s van het delen van het netwerk met andere overheidsinstanties, een maatregel die in het verleden werd ingevoerd om kosten te besparen. Minister Brekelmans gaf aan dat het huidige beleid, gericht op kostenefficiëntie, zal worden herzien.
Strategische visie
Het onderzoek en de strategische visie voor NAFIN worden voor de zomer van volgend jaar afgerond. Dit gebeurt in overleg met andere gebruikers van het netwerk. Het doel is om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om het netwerk te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en andere bedreigingen. Ondertussen zijn al enkele verbeteringen doorgevoerd. Zo is een monitoringtool ingevoerd om ongeoorloofde toegang te detecteren en zijn er protocollen ontwikkeld voor het periodiek fysiek testen van de beveiliging van netwerkruimtes.
Veiligheidsbewustzijn
Verder zal Defensie KPN verzoeken om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van medewerkers en onderaannemers. Deze acties maken deel uit van een bredere aanpak om de beveiliging van militaire objecten te verbeteren. Het aanwijzen van NAFIN als vitale infrastructuur kan ervoor zorgen dat het netwerk beter beschermd wordt tegen potentiële dreigingen en bijdraagt aan de continuïteit van kritieke communicatie in Nederland te verbeteren.