Volgens het Hof zou de hele vrijstellingsregel voor wettige betaalmiddelen worden uitgehold als er wel btw zou gelden voor de handel in Bitcoins. Alle valuta zijn volgens de rechtbank juist uitgezonderd van BTW. Wat het belastbare deel van een transactie is en welk deel vervolgens BTW-aftrekbaar is, is bijna niet te achterhalen.
De uitspraak schept meer duidelijkheid over hoe om te gaan met het virtuele betaalmiddel. Ook Nederland moet de wet veranderen. Tot nu toe vond Nederland, net al veel andere Europese landen, dat de bitcoin geen wettig betaalmiddel is maar gezien moet worden als zijn het goederen. En die zijn dus BTW-plichtig.
De uitspraak maakt het voor zowel webwinkels als stenen detailhandel makkelijker om de bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Door de dubbele belasting, één keer voor de verkoop zelf en daarna nogmaals voor wisselen van bitcoins in euro’s, was het betaalmiddel tot nu toe te duur.
Bitcoin verscheen in 2008 als virtuele betaaleenheid op internet. De virtuele munt staat nergens onder toezicht. Omdat de transacties anoniem zijn is de virtuele munt ook erg populair bij (cyber)criminelen.