2min Security

Europarlement vreest voor Q-day

Europarlement vreest voor Q-day

Europa kan zich voorbereiden op Q-day. Dat zeggen twintig Europarlementariërs in een brandbrief over kwantumdreiging aan de Europese Commissie. Volgens hen moeten zowel bedrijven als overheden zich voorbereiden op aanvalsdreiging door kwantumcomputers.

De Europarlementariërs waarschuwen dat kwantumcomputers intussen de potentie hebben om zowel encryptie als versleuteling van data te ontcijferen. Kwaadwillenden kunnen uiteindelijk grotendeels of zelfs helemaal de reguliere computerbeveiliging omzeilen. Om te zorgen dat ze op tijd zijn moeten vooral organisaties die werken met gevoelige data voorbereiden op Q-Day. Dat is de dag dat kwantumcomputers krachtig genoeg zijn allerlei beveiliging te kunnen kraken.

De brief stelt dat: “Pessimistische schattingen gaan uit van een kans van 33 procent dat een dergelijke computer wordt gebouwd in de komende vijftien jaar, en positieve schattingen stellen zelfs dat er 11 procent kans is dat zo’n computer al in de komende vijf jaar wordt ontwikkeld.”. De ongeruste Europarlementariers stellen dat het voorheen al tien jaar kostte om een andere vorm van versleuteling door te voeren. De tijd van afwachten hoe de ontwikkeling uitpakt is dus voorbij.

Demissionair staatssecretaris van digitalisering Alexandra van Huffelen staat achter de waarschuwing van de briefschrijvers. Ze spoorde overheidsorganisaties en bedrijven onlangs zelf aan om in actie te komen tegen kwantumdreiging.

AIVD

De AIVD wil dat softwaremakers de technologie van nieuwe encryptiesoftware te verwerken. De Nederlandse geheime dienst wil zo snel mogelijk quantumveilige producten opleveren en huidige producten snel te voorzien van updates. Om dat te kunnen versnellen moet de Europese Commissie en het ENISA (Europees agentschap voor cybersecurity organisaties gaan uitleggen wat er nodig is. Daarvoor moeten organisaties snel beginnen met inventariseren welke encryptie-algoritmes ze momenteel gebruiken zo snel mogelijk zorgen dat ze een goed combinatie van huidige en de nieuwe algoritmes tot hun beschikking hebben.

Dat kan zodra NIST, het Amerikaanse instituut voor technologiestandaarden, de bijbehorende standaarden heeft vastgesteld en aangenomen. Invoering van de nieuwe standaarden is vooral belangrijk vie onder NIS2 vallen die in oktober van dit jaar in werking treedt.

Lees ook: