2min Security

Europees Parlement TU Delft en Persgroep verbannen Outlook

Europees Parlement TU Delft en Persgroep verbannen Outlook

Het Europese Parlement doet Microsoft’s Outlook app in de ban vanwege veiligheidsrisico’s. De gratis app voor iOS (Apple) en Android is vanaf vrijdag al niet meer in gebruik. Ook de TU Delft en de Persgroep deden de nieuwe Outlook app vorige week de deur uit. Reden: Microsoft slaat niet alleen de mails, maar ook contacten en wachtwoorden in de cloud op. Dat kan omdat e-mail die je met Outlook verstuurt, via de (Amerikaanse) servers van Microsoft loopt.

Volgens de EU zijn e-mails van Europese politici makkelijk op te vragen door Amerikaanse inlichtingendiensten, hoewel het door Microsoft overgenomen Accompli, dat de app ontwikkelde, het tegendeel beweert. De app zou een dubbele versleuteling hebben, waardoor inzage zeker niet eenvoudig is.

De TU Delft en de Persgroep vonden eerder deze week al dat de werking van de app in strijd is met het veiligheidsbeleid en verboden het gebruik ervan. Volgens hen is het risico op misbruik van gegevens te groot.

In de VS heeft de Universiteit van Wisconsin inmiddels maatregelen genomen tegen gebruik van de app.

Meteen na het uitkomen van de app, begin februari, ontstond rumoer over de e-mailverwerking via de servers van Microsoft. Vooral bedrijven die een lokale Exchange-server draaien zijn de dupe. Zij kunnen de privacy van hun gebruikers op deze manier niet meer garanderen om in de VS, waar de Microsoft-servers zich bevinden, het voor veiligheidsdiensten eenvoudiger is om e-mail van buitenlanders door te lichten.