Van Facebook verwijderde foto van slachtoffers Holocaust van Anne Frank Center ongedaan gemaakt

Van Facebook verwijderde foto van slachtoffers Holocaust van Anne Frank Center ongedaan gemaakt

Een foto van een groep naakte, ondervoede kinderen die het
Amerikaanse Anne Frank Center vorige week publiceerde, is door Facebook verwijderd. Hij zou in strijd met de regels zijn. Pas nadat het Anne Frank Center for Mutual Respect het probleem openbaar maakte, werd de blokkade ongedaan gemaakt.

De foto stamde uit de Tweede Wereldoorlog. Deze week werd hij gepubliceerd vanwege een pas openbaar gemaakt nieuw onderzoek over de Holocaust. Volgens The Verge verwijderde het sociale medianetwerk de foto kort na publicatie en was verder niet bereikbaar voor commentaar.

 

Openbaar

Het Anne Frank Center vroeg om uitleg maar kreeg dat niet. Twee dagen stilte later maakte het centrum via Twitter het voorval openbaar. Een paar uur daarna hief Facebook de blokkade op. Twitter blokkeerde de post met de foto overigens niet.

In de reactie die uiteindelijk wel kwam zei het sociale netwerk dat dit een gevolg was van de automatische toepassing van strikt beleid omtrent naaktheid op foto’s. Vooral tegen foto’s van naakte kinderen wordt automatisch streng opgetreden.

“Onze richtlijnen staan geen naaktfoto’s toe en zeker niet van kinderen,” zo schrijft Facebook in de reactie. “Maar achteraf zien we dat de afbeelding van het Anne Frank Center grote historische waarde heeft. Daarom maken we de blokkade ongedaan.”

 

Holocaust ontkennen

Het Anne Frank Center hekelde alsnog het Facebookbeleid. Het centrum stelt dat het beleid rondom groepen die de Holocaust ontkennen veel te soepel wordt gehanteerd.

Het centrum roept het social mediabedrijf dan ook dringend op hier iets aan te doen. Een woordvoerder stelt tegenover The Verge dat het veel beter is hard op te treden tegen organisaties die de Holocaust ontkennen in plaats van degenen dwars te zitten die deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis juist onder de aandacht willen brengen.

Het deze week gepubliceerde onderzoek, waar de gewraakte foto deel van was, gaat juist over de groeiende onbekendheid van Amerikanen over de Holocaust en de gebeurtenissen in concentratiekampen.

In het onderzoek valt te lezen dat zeker een derde van de Amerikaanse bevolking, en vier op de tien Millennials niet gelooft dat er meer dan zes miljoen mensen zijn vermoord in concentratiekampen. Daarbij kan zeker 45% van de Amerikanen geen enkel concentratiekamp bij naam noemen.

 

Vietnamees meisje

Het incident is niet het enige waar het beleid van Facebook wordt gehekeld. In 2016 werd de wereldberoemde foto verwijderd van een Vietnamees meisje dat naakt over de weg rent nadat ze is getroffen is door een aanval met napalm. Ook hier haalde Facebook bakzeil vanwege het grote historische belang van de foto.