1 min Leiderschap

Facebook voor machines in vertaald boek Data-ism

Facebook voor machines in vertaald boek Data-ism

Stel je voor: Facebook voor machines. Online verbonden gelijkgezinde machines die big data genereren. Zo kunnen we hun capaciteit efficiënter benutten. Kunstmatige intelligentie van ‘industrieel internet’ is wellicht niet sexy, maar leidt wel tot ‘gigantische productiviteitsverbetering’.

Dat staat in het boek ‘Dit is big data’, de vertaling van Data-ism van Steve Lohr, it-journalist van de New York Times. Ook sceptici komen daarin aan bod, uiteraard ook over privacy. Lohr benoemt het grote belang van ‘data-kapitalisme’, waardering van data in geld, dat ik eerder beschreef in een privacyboek.

Lohr maakt uitstekend duidelijk dat we er met big data niet komen zonder adequate nieuwe methoden en ontwerp. Die zijn in opbouw,

Het prettigste aan ‘Data-ism’ is de langetermijninsteek van Lohr. Hij grijpt zelfs terug op mensen zoals Nobelprijswinnaar van Nederlandse afkomst Tjalling Koopmans (Measurement without Theory, 1947), Hans Peter Luhn (IBM, grondlegger van business intelligence, 1958) en John Tukey van Bell Labs (‘The Future of Data Analysis’, 1962) tot en met William Cleveland (Bell Labs, ‘Datawetenschap’, 2001). En toont dat er ook een lange weg voor ons ligt in data-analyse met relevante correlaties en contexten.

Lees het hele verhaal van Peter Olsthoorn online of in ICT/Magazine van augustus.