De Amerikaanse federale politie FBI maakte onbewust een tijd spyware uit Israël van een commercieel bedrijf. Ze hadden de software in gebruik om mensen te kunnen volgen.
De dienst ontdekte het pas toen The New York Times daar bewijs voor vond en een waarschuwing liet uitgaan. De krant vond na onderzoek dat de FBI gebruikmaakte van software van het bedrijf NSO.
De software van dat bedrijf werd zonder medeweten en toestemming gebruikt om verdachte mensen in Mexico te kunnen volgen. Dat gebeurde via het telecombedrijf RIVA Networks, dat sinds 2021 een samenwerking had met het Israëlische softwarebedrijf. Saillant detail is dat de samenwerking slechts een paar dagen nadat de Amerikaanse president Biden NSO op de zwarte lijst plaatste, tot stand kwam.
Landmark en Pegasus
Het Israëlische bedrijf NSO maakt software voor spionagedoeleinden als Landmark en Pegasus. Vooral die laatste is omstreden vanwege de onrechtmatige inzet ervan door overheden die op hun beurt daarmee geen verdachten, maar onder andere activisten, journalisten en politici gingen volgen. Met gebruik van de software konden overheden zonder medeweten van de betrokkenen bijvoorbeeld berichten uitlezen en gesprekken afluisteren.
De FBI maakte gebruik van de software Landmark. Met deze spyware konden ze onder andere de locatie van Mexicaanse drugshandelaars zowel achterhalen als volgen. Volgens de FBI zijn ze bij de keuze voor deze software misleid door RIVA Networks. Ze zouden niet op de hoogte zijn van het illegale karakter van de software die het bedrijf vaan de FBI voorstelde. Die stelt nu dat ze de software niet meer gebruiken en intussen ook geen banden meer hebben met het softwarebedrijf.
Lees ook:
- Arrestatie grootste Nederlandse gebruiker Genesis Market
- Hoe beheers je bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid in het digitale tijdperk?