Financiële dienstverleners willen papieren processen niet opgeven

Financiële dienstverleners willen papieren processen niet opgeven

Financiële dienstverleners hechten over het algemeen nog erg aan hun papieren processen. Ze blijven voorzichtig met digitalisering. IT-beslissers die werkzaam zijn in deze sector stellen dat 42 procent van de belangrijkste processen over twee jaar nog steeds grotendeels op papier gebaseerd zullen zijn. Deze it’ers vinden dat de beveiliging dan gevaar loopt.

Dit blijkt uit onderzoek onder 200 IT-beslissers in grote Noord-Amerikaanse en West-Europese financiële organisaties. De resultaten hiervan zijn verwerkt in het rapport ‘Digitalisation at Work’.

Kosten besparen

56 procent van de financiële bedrijven doet dus nog steeds overwegend zaken op papier. Meer dan de helft (57%) factureert nog steeds met papieren nota’s en 17% heeft zelfs nog helemaal geen stappen richting digitale transformatie gezet. Dit ondanks het feit dat 43 procent gelooft dat de overstap van papieren processen naar digitale werkprocessen kosten zal besparen en de productiviteit zal verhogen (42%).

Met name het ontbreken van gegevensanalyse vormt een belangrijke belemmering voor automatisering en digitale werkprocessen. Het rapport laat verder zien dat:

·         44 procent van de financiële bedrijven nog geen oplossingen voor Het Nieuwe Werken heeft geïmplementeerd;

·         52 procent nog geen gebruikmaakt van clouddiensten of deze nog niet heeft geoptimaliseerd;

50 procent niet of niet optimaal werkt met voorspellende analyses met behulp van big data.

Ondanks dit alles heeft de financiële sector wel een focus op procesautomatisering. Meer dan 78 procent van de ondervraagden gelooft dat zij de belangrijkste zakelijke functies hebben geïdentificeerd die zouden kunnen profiteren van automatisering, zoals boekhouding (42%), klantrelaties (38%) en facturen (43%).

Het onderzoek

In de tweede helft van 2015 heeft Coleman Parkes Research, in opdracht van Xerox, 600 IT-beslissers en -beïnvloeders van organisaties in de Verenigde Staten, Canada en West-Europa (Benelux, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) gevraagd naar hun strategie, uitdagingen en initiatieven in de digitale transformatie en papier intensieve processen. Alle respondenten hadden verantwoordelijkheden op het gebied van digitale strategieën, oplossingen en infrastructuur in de publieke sector, financiële en zakelijke dienstverlening.