2min Ondernemen

GenAI slokt banen op die ooit ‘veilig’ leken

GenAI slokt banen op die ooit ‘veilig’ leken

Banen waarvan men ooit dacht dat ze een laag risico op automatisering liepen, worden nu juist het meest getroffen door GenAI. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een onderzoek.

Volgens de OESO zal generatieve AI veel banen transformeren. De impact is het grootst in regio’s die tot nu toe het minst te maken hadden met automatiseringsgolven. Voorheen beïnvloedde automatisering vooral banen op het platteland en in de industrie. Het effect van generatieve AI ligt volgens de OESO vooral in cognitieve, niet-routinematige taken. Dat betekent dat het nu meer hoogopgeleide werknemers treft. De grootste impact ervan is nu zichtbaar in grootstedelijke gebieden.

GenAI kan banen vijftig procent sneller maken

De OESO brengt het rapport jaarlijks uit, en geeft grote veranderingen en verstoringen op de arbeidsmarkt weer. Deze versie concentreerde zich op de geografie van generatieve AI, terwijl het rapport uit 2023 zich vooral richtte op de ontwikkeling van groene banen.

De OESO bekeek de impact van generatieve AI aan de hand van hoeveel taken van werknemers door AI minstens 50 procent sneller zouden worden. Momenteel geldt dit voor 25 procent van de arbeidsmarkt in OESO-landen en voor 20 procent van de taken van deze stafmedewerkers. Dit aantal groeit naar verwachting naarmate de technologie volwassener wordt. Dat kan groeien tot het punt waarop tot 70 procent van deze werknemers de helft van hun taken minstens 50 procent sneller kan laten uitvoeren met generatieve AI. Dat geldt vooral voor het onderwijs, ICT en financiën.

Automatisering leidt bijna niet tot werkverlies

Toch is het feit dat een baan wordt ‘beïnvloed’ door generatieve AI niet het zelfde als dat de baan zelf verdwijnt. De afgelopen tien jaar leidde automatisering namelijk niet tot wijdverbreide daling van de werkgelegenheid. Intussen steeg de productiviteit wel. Regio’s met een hoger risico op automatisering kenden in vijf jaar tijd een stijging van de arbeidsproductiviteit met 5,6 procent.

Er vond wel enig banenverlies plaats, maar de meeste regio’s hebben te maken met een overschot aan banencreatie. Wel is het vaak zo dat deze banen niet direct ten goede komen aan degenen die door de automatisering zijn ‘ontheemd’.

Veel hangt verder af van de manier van toepassen van de technologie. Het kan bijvoorbeeld helpen onbenut talent te ontsluiten bij laagopgeleide werknemers, of ooit ontoegankelijke banen haalbaar maken voor mensen met een beperking, aldus de OESO.

Tip: