Google heeft aangekondigd dat het een uniek bedrijfscontract heeft ondertekend om elektriciteit te kopen van meerdere kleine modulaire kernreactoren (SMR’s). Dit maakt Google het eerste bedrijf ter wereld dat een dergelijk contract afsluit om te voldoen aan de toenemende elektriciteitsvraag voor kunstmatige intelligentie (AI). Het contract is gesloten met Kairos Power, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve nucleaire energieoplossingen. Het doel is om tegen 2030 de eerste SMR van Kairos operationeel te maken, met verdere uitbreidingen tot 2035.
Kernreactoren
Hoewel de financiële details van de overeenkomst niet zijn onthuld, heeft Google aangegeven dat het in totaal 500 megawatt aan stroom zal kopen van zes tot zeven reactoren. Dit vermogen is kleiner dan dat van traditionele kernreactoren, maar voldoende om te voldoen aan de specifieke energiebehoeften van AI-toepassingen.
“We geloven dat kernenergie een belangrijke rol kan spelen bij het schoon en continu voorzien in onze energiebehoeften”, zegt Michael Terrell, senior directeur voor energie en klimaat bij Google. Hij benadrukte de noodzaak van stabiele en duurzame energiebronnen om de groeiende vraag naar elektriciteit, aangedreven door AI, op te vangen.
AI
De toegenomen vraag naar energie in de technologie-industrie, met name door de opkomst van AI, heeft geleid tot meerdere samenwerkingen met kernenergiebedrijven. Zo kocht Amazon eerder dit jaar een nucleair aangedreven datacenter, en sloot Microsoft onlangs een overeenkomst met Constellation Energy om een kernreactor in Pennsylvania te herstarten.
Goldman Sachs schat dat het energieverbruik van datacenters in de Verenigde Staten tegen 2030 zal verdrievoudigen, wat zal leiden tot de behoefte aan ongeveer 47 gigawatt aan nieuwe opwekkingscapaciteit.
Kritiek
Kairos Power moet nog diverse vergunningen verkrijgen van de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission (NRC) en lokale overheden voordat de bouw kan beginnen. De kleine modulaire kernreactoren, die in een fabriek worden geproduceerd om bouwkosten te verlagen, stuiten echter op kritiek vanwege hun mogelijke hoge kosten en het probleem van nucleair afval.
Google hoopt met deze langetermijninvestering de ontwikkeling van SMR’s te versnellen en zo een nieuwe standaard te zetten in duurzame energie voor de technologie-industrie.