Internetgigant Google reorganiseert groots

Internetgigant Google reorganiseert groots
Als internetgigant pakt Google ook een reorganisatie groots aan. Vanaf komend kwartaal gaat Google al haar activiteiten onderbrengen in een houdstermaatschappij die Alphabet gaat heten. De verschillende takken van het bedrijf worden opgesplitst en draaien onder deze paraplu.
Aan de top verandert er overigens weinig. Het hele bedrijf blijft net als nu, geleid door oprichters Sergey Brin en Larry Page. Sundar Pichai blijft topman van het Google-onderdeel Android, Chrome en de zoekmachine waar alles ooit mee begon.

Het bedrijf reorganiseert omdat het meer structuur wil krijgen in de vele verschillende activiteiten, zo schrijft tech crunch . Google maakt bijvoorbeeld aparte bedrijven voor de medische activiteiten. Daar komt ook Calico bij, dat de mogelijkheden voor verlenging van de menselijke levensverwachting onderzoekt. Hiermee worden alle ‘experimentele’ activiteiten eigenlijk losgekoppeld van het ‘oude’ Google. Ze hebben zo de mogelijkheid zelfstandiger te opereren.

De financiële resultaten van Google worden vanaf het vierde kwartaal los gemeld van de andere onderdelen. Ze gaan GOOGL en GOOG heten. Beleggers krijgen zo inzicht in de financiële gezondheid van de onderdelen.

Volgens topman Page is de naam Alphabet heel passend, omdat het  “een verzameling van letters is die een taal vertegenwoordigt”. Alphabet heeft abc.xyx als domeinnaam. Alphabet.com is namelijk al eigendom van autofabrikant BMW.

Het nieuwe Googleteam wordt als volgt:

  •  Tony Fadell, bij Nest Labs verantwoordelijk voor hardware
  • Arthur Levinson is en blijft directeur van Calico
  • Craig Barratt leidt Google Fiber
  • Dan Doctoroff leidt Sidewalk Labs
  • Sergey Brin wordt de baas van Google X (zelfrijdende auto’s, drones en internetballonnen)
  • David Lawee is hoofd Googe Capital en Bill Maris hoofd Google Ventures
  • Ruth Porat wordt CFO van Google en Alphabet