Digitaal transmuraal verwijzen, dit is het uitwisselen van patiëntgegeven tussen ziekenhuizen staat in Nederland nog in de kinderschoenen. In plaats van het overtypen of scannen van documenten, kunnen verzendende ziekenhuizen sinds kort met een paar klikken de benodigde informatie delen met Isala. Dit betekent minder administratieve rompslomp, minder kans op fouten en vooral: meer tijd voor daadwerkelijke zorgverlening.
Voordelen
Transmuraal verwijzen heeft veel voordelen. Er hoeft geen nieuw dossier te worden aangemaakt als een patiënt nog niet bekend is in het ontvangende ziekenhuis. Dit bespaart tijd en voorkomt dubbel werk. Alle benodigde documenten worden direct digitaal meegezonden, zodat de ontvangende partij direct over de juiste informatie beschikt. De verzendende ziekenhuizen kunnen de voortgang van de verwijzing nauwlettend volgen. Daardoor weten ze precies wanneer de order wordt opgepakt. Na het versturen van een digitale verwijzing naar een andere instelling, volgt een bevestiging dat alle gegevens in goede orde zijn ontvangen. De gegevens komen rechtstreeks in het patiëntendossier. Deze optimalisatie van de patiëntenzorg komt ten goede aan de patiëntveiligheid.
Early adopter
Orthopedisch chirurg Guus Haeseker was vorig jaar vanaf het beging nauw betrokken bij deze nieuwe ontwikkeling. Orthopedie krijgt jaarlijks ongeveer 50 patiënten uit Hardenberg doorgestuurd. “Voorheen ging een overdracht op papier, fax of per mail. Eigenlijk best ouderwets. Er zit natuurlijk een foutgevoeligheid in en het is arbeidsintensief. Dit transmuraal verwijzen werkt goed, ik heb de gegevens van de patiënt direct op mijn scherm.”
Samenwerking andere ziekenhuizen
Op dit moment ontvangt Isala al transmurale verwijzingen uit Hardenberg, Deventer, Heerenveen, Sneek en Harderwijk. Op korte termijn hopen wij dat ook Leeuwarden verwijst naar Isala. Het komende jaar verwachten we dat ook Revalidatie Friesland, Sein, Bergman, academische ziekenhuizen (Groningen, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen) en de Nexus huizen (Treant) zover zijn om transmuraal met Isala te verwijzen. We streven ernaar om een naadloze samenwerking te realiseren met alle verzendende en ontvangende instellingen door het hele land.
Onder transmuraal verwijzen vallen bij Isala alle poliklinische verwijzingen van de 2e en 3e lijn, heen en terug. Maar ook voor Multidisciplinair Overleggen (MDO’s) kan de transmurale verwijzing heel goed werken, zoals voor het Isala hartteam of ritmeteam.