AI helpt ziekenhuizen om kanker sneller en efficiënter opsporen

AI helpt ziekenhuizen om kanker sneller en efficiënter opsporen

Universiteit Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg zetten samen stappen in de uitrol van digitale pathologie binnen kankeronderzoek aan de Limburgse ziekenhuizen. Via scanners worden de weefselfragmenten voor microscopie voortaan gedigitaliseerd. Vervolgens helpt artificiële intelligentie pathologen om de stalen sneller en efficiënter te analyseren.

Digitalisering weefselstalen


“Ons zorgsysteem staat aan de vooravond van een gigantische revolutie. Zorg op maat van de patiënt, preventie maar ook het uitwisselen van gegevens en data, verbeteren de zorg van morgen. Met de uitbouw van de Health Campus willen we de activiteiten en ontwikkelingen die bijdragen tot deze transitie helpen ontplooien en lokaal verankeren.” zegt Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie.

Een digitaal platform als Digipath is een belangrijke troef. Dit om het eco-systeem rond digitale zorg uit te bouwen. Digitalisering kan een grote ondersteuning bieden aan alle Limburgse ziekenhuizen. En de toenemende druk op de zorginstellingen verlichten. “Het is één van de domeinen waarop we focussen om de kwaliteit van onze gezondheidszorg te verbeteren. En om bestaande zorgprocessen te optimaliseren. Door enorme hoeveelheden data beschikbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek ontstaat bovendien een nieuwe aantrekkingspool voor samenwerkingen met de internationale farma- en biotechindustrie. Om deze hefboom verder te laten bewegen, maakte de deputatie voor de opstart van dit SALKturboproject 770.000 euro vrij.”

Meerwaarde

UHasselt, Jessa en ZOL onderzochten de voorbije twee jaren binnen het SALKTurbo-project Digipath hoe ze hun kankeronderzoek nog verder kunnen verbeteren door meer in te zetten op digitalisering en artificiële intelligentie. Binnen Digipath, dat kon rekenen op 770.000 euro vanuit de provincie Limburg en een grote meerwaarde is voor de toekomstige Health Campus Limburg DC, zetten de drie partners een Limburgs platform op voor digitale pathologie. “Hierbij moet de patholoog niet meer alle glasplaatjes met weefselstalen handmatig onder een microscoop plaatsen voor analyse, maar worden deze gedigitaliseerd door een scanner. Zo kan men de preparaten veel makkelijker bewaren en kunnen ze eenvoudiger gedeeld worden, ook met andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld een second opinion of voor wetenschappelijk onderzoek. Zo optimaliseren we het zorgproces, maar deze technologie en samenwerking is ook belangrijk voor het biomedisch onderzoek”, zegt Piet Stinissen, directeur van het Limburg Clinical Research Center (LCRC).

Artificiële intelligentie

Daarnaast is er nog een grote troef bij het inzetten op digitalisering. “Dit maakt het mogelijk om volop artificiële intelligentie toe te passen in het kankeronderzoek. Deze AI-toepassingen vervangt de patholoog helemaal niet, maar is net een extra hulp. AI kijkt mee naar de vele stalen en geeft een signaal wanneer deze iets verdacht opmerkt. Dit zal de analyses nog efficiënter en sneller laten verlopen. Onderzoekers van UHasselt onder leiding van prof. Esther Wolfs (UHasselt-BIOMED) zullen de volgende jaren ook nog meer tools ontwikkelen om artificiële intelligentie in te zetten binnen digitale pathologie”, zegt Piet Stinissen.

Over de landsgrenzen

De volgende jaren zal digitale pathologie uitgerold worden binnen alle Limburgse ziekenhuizen en daarbuiten. Het project van UHasselt, Jessa en ZOL krijgt nu ook financiële steun vanuit Interreg Maas Rijn om het netwerk ook over de landsgrenzen verder te zetten en een samenwerking rond digitale pathologie aan te gaan met de ziekenhuizen van Maastricht en Keulen.

“Innovaties in de zorg kunnen alleen slagen wanneer er een grote en sterke interactie tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de zorgsector is. Door dit platform in het Euregionale netwerk te nestelen en grensoverschrijdend samen te werken, overstijgen we de lokale kennis en kan onze sleuteltechnologie verder op punt worden gesteld. Daarmee werd nog eens 900.000 euro Europees geld voor de Limburgse ontwikkeling binnengehaald. Onze zorgverleners kunnen zo straks snellere en nauwkeurigere diagnoses stellen. Dit is goed voor nieuwe investeringen, jobs én onze gezondheid”, besluit gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.