We weten allemaal hoe snel de veranderingen binnen IT gaan. Toch horen we omtrent één onderwerp al jarenlang dezelfde geluiden: kosten. Het IT-budget moet eerder hoger dan lager worden, maar hoe? Hoe veranderen we it-budgettering van een noodzakelijk kwaad naar een kermis aan kansen?
Lang niet altijd zitten CIO en de andere Chief Officers die over de budgetten gaan, op één lijn. Te vaak zitten zelfs niet eens samen om de bestuurstafel als het hierover gaat.
Ondanks de stijgende operationele it-budgetten neemt het totale uitgavenpatroon van IT (operationeel, investeringen en uitgaven buiten het it-budget) licht af. Misschien nog zorgelijker is dat het it-budget als percentage van de omzet en per gebruiker daalt; nu al voor het derde achtereenvolgende jaar. In Noord-Amerika bedraagt de it-investering $ 6.847, terwijl dat in 2012 nog $10.514 bedroeg. Dit zijn gemiddelde bedragen berekend over alle sectoren.
Goed, of – nog beter – slim budgetteren valt of staat met een helder inzicht in de kosten. Organisatieadviseur Bart Stofberg, werkzaam bij Quint Wellington Redwood, vermoedt dat het financiële beleid en de echte beslissingen omtrent IT ‘een soort van losgezongen zijn’ van elkaar. “Je zou verwachten dat er wordt gekeken naar welke kosten er waar worden gemaakt, hoe het zit met projectkosten en dat daar in een goede balans een keuze in wordt gemaakt. Maar die financiële besturing lijkt toch vaak een redelijk autonoom proces te zijn.”
Een andere observatie vanuit zijn praktijk is dat er nog altijd bij veel organisaties driftig wordt bezuinigd op IT. Iets wat hem hogelijk verbaast: “Mijn advies omtrent dergelijke bezuinigingsplannen is altijd: verdubbel het it-budget. Helemaal in deze tijd waarin allerlei nieuwe technologieën je bedrijfsvoering ingrijpend kunnen veranderen: Internet of Things, Big Data, 3D-printing en ga zo maar door. De afgelopen tien jaar vraagt Gartner aan succesvolle CEO’s waaraan ze hun succes nu te danken hebben. Van hen zegt 75 procent dat het komt door IT. Dezelfde vraag wordt gesteld aan niet zo succesvolle CEO’s aan de onderkant van de markt. Ook van hen zegt 75 procent dat hun falen de schuld is van IT. Beiden hebben gelijk in die zin dat IT inderdaad het verschil kan maken. Hoezo, IT doet er niet toe? Het is belangrijker dan ooit!”
Lees het hele verhaal van Ed Lute online of in ICT/Magazine van september.