2min Financieel

IT-project Defensie kost 361,6 miljoen meer, loopt 3 jaar vertraging op

IT-project Defensie kost 361,6 miljoen meer, loopt 3 jaar vertraging op

De focus van het programma Grensverleggende IT (GrIT) is aangescherpt, wat betekent dat er drie jaar extra nodig zijn. Daarnaast blijken de kosten na een herijking 361,6 miljoen euro hoger uit te vallen.

Dat meldt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman aan de Tweede Kamer. Volgens Tuinman vordert GrIT, het programma waarmee het ministerie werkt aan een verbeterde IT-infrastructuur, gestaag. Hij noemt de oplevering van het Twin Datacenter, dat afgelopen zomer werd geopend, een belangrijke mijlpaal. Dit datacenter vormt de nieuwe basis voor efficiënt en veilig beheer van digitale gegevens.

Vertraging

Toch ziet het ministerie van Defensie zich genoodzaakt om GrIT aan te passen. Dit komt door oplopende geopolitieke spanningen, waardoor de focus meer ligt op “het eigen land en dat van onze bondgenoten”. De aanscherping van GrIT moet ervoor zorgen dat Defensie sneller kan bijdragen aan “het versterken en waarborgen van de operationele capaciteit en paraatheid van de krijgsmacht”.

Aanvankelijk stond de afronding van GrIT gepland voor eind 2027, maar extra stappen zijn nodig om functionaliteiten gereed te maken die de operaties van Defensie ondersteunen. Het ministerie legt daarom meer nadruk op het vernieuwen van IT-middelen voor de operationele commando’s. Ook spelen tegenvallende resultaten een rol bij de vertraging, zoals problemen bij het koppelen van de oude en nieuwe IT-omgevingen.

Oplopende kosten

Daarnaast meldt de staatssecretaris dat het budget voor GrIT omhoog moet. Het project was oorspronkelijk begroot op 3,2 miljard euro, maar daar moet nu 361,6 miljoen euro bij. Dit bedrag bestaat uit verschillende componenten. Zo bedragen de directe meerkosten 22,9 miljoen euro, terwijl de risicoreservering met 54,1 miljoen euro is verhoogd. Deze reservering is bedoeld om bijvoorbeeld personeelstekorten en wijzigingen op te vangen.

Het grootste deel van het extra bedrag, namelijk 285,6 miljoen euro, wordt gereserveerd voor investeringen in nieuwe technologieën om “de laatste ontwikkelingen te volgen en de digitale weerbaarheid te waarborgen”. Hierbij is rekening gehouden met stijgende prijzen, schaarste aan hardware en software, en een tekort aan personeel. Volgens Tuinman zijn deze uitgaven al gedekt binnen de huidige begroting.

Tip! Gebrekkige beveiliging van internetdomeinnamen bij overheid vraagt om actie