2min Security

Jeugdzorginstelling XONAR slachtoffer ransomware

Jeugdzorginstelling XONAR slachtoffer ransomware

De Limburgse jeugdzorginstelling XONAR werd eerder deze week slachtoffer van een aanval met ransomware. De cybercriminelen maakten daardoor een deel van de data buit. Wat precies is nog niet duidelijk.

De instelling nam direct maatregelen om de gegevens veilig te stellen en de toegang te blokkeren en schakelde daarbij externe experts in. Er is ook al melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De politie helpt nu met het opsporen van de dader of daders.

XONAR zegt dat intussen de zorgdienstverlening gewoon doorgaat. Cliënten kunnen dus terecht en de medewerkers doen hun zorgtaken als altijd.

Voor zover XONAR weet is de gestolen data niet gepubliceerd. Ze doen er naar eigen zeggen alles aan om te zorgen dat het ook niet zover komt.” Wij zijn aan het onderzoeken om welke gegevens het precies gaat,” zegt de instelling in een verklaring. “Wij hebben besloten om uit voorzorg onze medewerkers, cliënten, contactpersonen, partners en andere externen in ons netwerk al in dit stadium te informeren. Zodra duidelijker is om welke gegevens het gaat, zullen wij degenen wiens informatie het betreft daarover rechtstreeks informeren.”

XONAR roept iedereen op om extra waakzaam te zijn op pogingen om misbruik te maken van deze gegevens te melden bij de landelijke fraudehelpdesk. “Wij betreuren dat er overlast ontstaat en doen er alles aan om dit zo spoedig mogelijk op te lossen.”

De instelling roept mensen die in de periode tussen 21 december 2023 t/m 8 januari 2024 een mail heeft gestuurd, deze mail opnieuw te versturen.

Lees ook: