Kabinet: Kijk ook naar belastingdeal met Google

Kabinet: Kijk ook naar belastingdeal met Google

Nu de Europese Commissie de belastingdeal met Starbucks heeft verboden, moet het Kabinet ook constructies met bedrijven als Google kritisch bekijken. Dat stelt Tweede Kamerfractie van Groen Links. Ook de SP en de PvdA laten kritiek horen op de vermeende staatssteun.

Door de deal met koffieketen Starbucks alleen liep Nederland volgens het oordeel van de Europese commissie tussen de 20 en 30 miljoen euro mis. De fracties vinden dat dit geld zo snel mogelijk terug moet komen. En belastingdeals met multinationals als Google moeten dringend onder de loep.

Rik Grashoff van de Groen Linksfractie stelt dat de overheid met dergelijke deals de deur wagenwijd openzet voor belastingontwijking. En dat is de wereld op z’n kop. “Het echte probleem is groter dan alleen Starbucks. Uiteindelijk is het de Nederlandse overheid die dit soort constructies optuigt.”

Vorig jaar startte de Europese Commissie verschillende onderzoeken naar staatssteun van lidstaten aan grote multinationals. Het ging vooral om Starbucks en Google in Nederland, Fiat in Luxemburg, Apple in Ierland en Amazon.

Groen Links eist nu samen met de andere fracties uitleg van staatssecretaris van financiën Eric Wiebes (VVD). Wat de fracties vooral steekt is de verbaasde reactie van het Kabinet op het besluit van de Europese Commissie. Volgens Grashoff heeft het Kabinet boter op zijn hoofd. “We wisten al heel lang dat dit gebeurde en nu vinden ze het opeens gek dat ze op het matje moeten komen.”

Wiebes heeft ook wat Kamerlid Ed Groot van regeringspartij PvdA betreft “heel wat uit te leggen. Wiebes zegt dat alle regels zijn nageleefd, maar wij zijn daar niet bij voorbaat van overtuigd.

SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat bedrijven verplicht moeten worden te melden hoeveel belasting ze in elk land betalen. In een debat met de staatssecretaris zal hij dit gaan voorstellen.

Dat het verhaal niet op zich staat werd al in 2010 duidelijk. Toen bleek dat Google via de zogeheten ‘Dutch Sandwich’-constructie 3,1 miljard dollar bespaarde. Dat werkt zo: de inkomsten van Google gaan eerst naar Ierland, vervolgens reizen ze via Nederland naar Bermuda om weer terug te keren naar Ierland. Doel van de geldreis is reductie van de winstbelasting.

En Google is niet de enige. Techreuzen als Cisco, Microsoft, HP en Oracle ontwijken naar verluidt ook belasting via het elders stallen van kapitaal. De Europese Commissie is inmiddels bezig met een nader onderzoek bij Apple en Amazon.