Licenties mag je doorverkopen

Licenties mag je doorverkopen

De economische crisis heeft een nieuwe trend aangewakkerd, die van tweedehands ICT-apparatuur. Wat weinigen weten is dat sinds een arrest van het Europese Hof in juli 2012 het ook mogelijk is om softwarelicenties door te verkopen zonder tussenkomst van de rechthebbende. Het gebeurt op kleine schaal, maar het maakt desalniettemin veel los bij sommige softwarefabrikanten.

In principe was de verkoop van gebruikte licenties al veel langer mogelijk, maar softwareleveranciers hebben clausules in hun licentieovereenkomsten opgenomen die overdraagbaarheid uitsluiten. Daarom gebeurde het niet of nauwelijks. Tot het kwam tot een rechtszaak en het Europese Hof van Justitie in juli 2012 bepaalde dat zo’n clausule juridisch onrechtmatig is. Een nieuwe bedrijfstak was geboren. Wel moeten verkoper en koper aan bepaalde eisen voldoen als ze licenties van elkaar willen overnemen.

De vraag naar tweedehands licenties groeit. Natuurlijk omdat bedrijven fors kunnen besparen op aanschafkosten, maar ook omdat zij vanuit beheeroogpunt vaak helemaal niet de nieuwste versie van een softwarepakket willen hebben, maar deze wel verplicht moeten aanschaffen om vervolgens te downgraden naar een eerdere versie.

Niet toeschietelijk
Softwarefabrikanten zijn niet blij met het arrest van het Europese hof, want hun klanten hebben ineens een keus die er voorheen niet was. Juist vanwege die juridische aspecten is een bedrijf als License Partners twee jaar geleden begonnen met een beperkt assortiment licenties. Op dit moment handelt de organisatie in nagenoeg alle open licenties, inclusief veel kostbaarder en juridisch complexere licenties zoals die voor ERP en databasesoftware.

Het arrest van het Europese hof was voor veel partijen een verrassing, voor softwareleveranciers, maar ook voor juristen. Er zijn nieuwe spelregels, maar het is nog niet in alle gevallen volledig duidelijk hoe die moeten worden toegepast.

Lees het volledige expertiseverhaal in ICT/Magazine van 28 augustus, of hier online, met do’s en don’ts en een interview met mr.ir. Arnoud Engelfriet, partner bij ICTRecht.