2min Security

LinkedIn stopt met ‘targeting tool’ voor gerichte advertenties

LinkedIn stopt met ‘targeting tool’ voor gerichte advertenties

LinkedIn, het platform dat onderdeel is van Microsoft, stopt met een tool waarmee het gevoelige persoonlijke gegevens kan gebruiken voor gerichte advertenties. Het bedrijf schakelt de tool uit om te voldoen aan de EU-regels voor online inhoud. Dit meldt Reuters.

De stap van LinkedIn volgde op een klacht van maatschappelijke organisaties bij de Europese Commissie, die ook optreedt als technische waakhond voor het 27-landenblok. Op grond van de Digital Services Act (DSA) zijn online tussenpersonen verplicht om gebruikers meer controle te geven over het gebruik van hun gegevens Dit met de mogelijkheid om gepersonaliseerde inhoud uit te schakelen.

Bedrijven mogen geen gevoelige persoonlijke gegevens zoals ras, seksuele geaardheid of politieke opvattingen gebruiken voor hun gerichte advertenties.

Verzoek om informatie

De Commissie stuurde al in maart een verzoek om informatie naar LinkedIn. Dit nadat de maatschappelijke organisaties zeiden dat adverteerders met de tool LinkedIn-gebruikers kunnen targeten op basis van ras of etnische afkomst, politieke opvattingen en andere persoonlijke gegevens. Het targeten werd mogelijk maakt als gebruikers lid waren van bepaalde LinkedIn-groepen.

“We hebben besloten deze tools aan te passen door de mogelijkheid te verwijderen om in Europa een advertentiepubliek te creëren dat het lidmaatschap van LinkedIn-groepen als input gebruikt”, zei  Patrick Corrigan, vice-president van LinkedIn in een LinkedIn-post. Hij stelt dat zijn bedrijf de wijziging doorvoert om elke misvatting te voorkomen dat advertenties voor Europese leden indirect zouden kunnen worden getarget op basis van speciale gegevenscategorieën of gerelateerde profileringscategorieën.

Toezicht door de commissie

Thierry Breton, de Europees commissaris voor de Interne Markt, verwelkomt de stap. “De Commissie zal toezicht houden op de effectieve implementatie van de publieke belofte van LinkedIn om volledige naleving van de DSA te garanderen,” zei hij in een verklaring.

De organisaties die klaagden zijn European Digital Rights (EDRi), Gesellschaft für Freiheitsrechte (GFF), Global Witness en Bits of Freedom. Zij juichten de zet van LinkedIn toe. “Gedwongen door Europa om actie te ondernemen, moet LinkedIn dit beleid nu uitbreiden naar gebruikers overal ter wereld. En er tevens voor zorgen dat het niet alleen gebruikers in Europa beschermt tegen invasieve advertentietargeting.” Dit meldde Nienke Palstra van Global Witness in een verklaring.

Tegenwind

De vrijwillige stap van LinkedIn komt omdat moedermaatschappij Microsoft in Europa al te maken heeft met tegenwind op regelgevingsgebied. Hierdoor kunnen gerichte advertenties worden voortgezet zonder gebruik te maken van de potentieel gevoelige groepsgegevens.