2min Security

McAfee: Ransomware gaat naar de cloud in 2015

McAfee: Ransomware gaat naar de cloud in 2015

Ransomware zal in 2015 zijn weg vinden naar de cloud, met alle gevolgen van dien. Dat stelt McAfee Labs in een in de ‘Threats Predictions 2015’. Het komende jaar zal de wereld ook de eerste serieuze aanvallen meemaken op the Internet of Things (IoT) en vinden cybercriminelen waarschijnlijk manieren om de ‘sandbox’ te omzeilen. Verder wordt de ‘cyberoorlog’ in het komende jaar door terreurgroepten int toenemende mate ingezet.

Volgens de cyberbeveiligers komen er vanaf 2015 varianten van ransomware die beveiligingssoftware kunnen ontwijken. De nieuwe ransomware zal zich specifiek richten op endpoints die gebruikmaken van opslagoplossingen in de cloud. Als een endpoint is besmet, probeert de ransomware gebruik te maken van de login-gegevens van de gebruiker om ook de back-up data in de cloud te infecteren. De verwachting is dat dit ook gaat gebeuren voor mobiele toepassingen. De vorm van mobiele ransomware die losgeld in de vorm van virtuele valuta eist (bitcoin bijvoorbeeld) zal daarbij sterk toenemen.

De aanvallen op IoT worden in het komende jaar serieuzer. Tenzij security van meet af aan in de architecturen zijn ingebouwd, zullen security- en privacymaatregelen het tempo van de implementatie van Internet of Things devices niet bij kunnen houden. Reden tot zorg hierover is vooral de toenemende inzet van IoT-devices in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot persoonlijke gegevens die waardevoller zijn dan bijvoorbeeld creditcardinformatie. Volgens een rapport van McAfee Labs (Cybercrime Exposed: Cybercrime-as-a-Service) leveren gestolen gezondheidsdata van een persoon ongeveer tien tot twintig keer zoveel op als een gestolen creditcardnummer.

In 2015 blijven aanvallen op kassasystemen lucratief en de opkomst van betaalsystemen op mobiele devices vormen een aantrekkelijk nieuw doelwit voor cybercriminelen.

Bekijk de aanbevolen oplossingen

Lees de volledige versie van het McAfee Labs Threats Report: November 2014, met de voorspellingen voor 2015.