In het midden van gespannen relaties tussen grote technologiebedrijven en de EU heeft Meta haar tweede AI-startupaccelerator in Europa aangekondigd. Dit schrijft The Next Web. De accelerator richt zich op startups die open-source foundation models zoals Llama en Mistral 7B in hun producten willen integreren.
Voor het leveren van het programma werkt Meta opnieuw samen met Hugging Face, een Amerikaans open-source platform voor machine learning-modellen en -tools, en Scaleway, een Europese cloudprovider voor AI-infrastructuur. Het initiatief zal aanvankelijk vijf startups selecteren die zich in de MVP (minimum viable product) of productfase bevinden.
De finalisten ontvangen technische begeleiding van teams bij Meta’s AI-onderzoekscentrum, FAIR. Ze krijgen ook toegang tot het platform van Hugging Face, inclusief Meta’s eigen Llama-modellen, en tot Scaleway’s cluster van enkele duizenden NVIDIA H100 GPU’s. Daarnaast zullen de startups profiteren van de middelen van de grootste startupcampus ter wereld, STATION F in Parijs, waar de accelerator zal worden gehuisvest. Aanmeldingen zijn open tot 16 augustus, en het programma loopt van september 2024 tot februari 2025.
Betrokkenheid van grote techbedrijven in Europese AI
Meta prijst het potentieel van het programma om de adoptie van open-source AI-oplossingen in de EU te versnellen. “We kunnen Europese ontwikkelaars helpen sneller te innoveren, groei naar hun markten brengen en het Europese ecosysteem vooruit stuwen,” aldus Marco Pancini, Meta’s hoofd van EU-zaken. Nick Clegg, Meta’s president van Global Affairs, voegde daaraan toe dat de accelerator deel uitmaakt van mogelijke oplossingen die kunnen helpen bij het aanpakken van een “enorm probleem” voor Europa: “Alle grote AI-bedrijven zijn Chinees en Amerikaans.”
Het nieuws over de accelerator komt ongeveer een week nadat Meta werd gedwongen de lancering van zijn GenAI-modellen in Europa te stoppen, op verzoek van de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit (DPC) vanwege privacyzorgen. Meta’s samenwerking met Scaleway beschermt het initiatief tegen soortgelijke problemen, door de garantie van gegevensresidentie in de EU.
Zegen of vloek voor de Europese AI-sector?
Hoewel de door Meta geleide accelerator het potentieel heeft om AI-startups in de regio te stimuleren, benadrukt het ook de afhankelijkheid van Europese technologie van externe bronnen. Dit is in strijd met de EU’s streven naar digitale soevereiniteit, dat gericht is op het verminderen van deze afhankelijkheid.
De accelerator kan Europese startups helpen groeien, maar kan uiteindelijk ook een verhuizing naar de VS aantrekkelijker maken of een overname door grotere, overzeese bedrijven vergemakkelijken. Dit zou een klap kunnen betekenen voor de opkomende AI-industrie in de EU. Het VK biedt een verhelderend voorbeeld van de gevolgen: de overname van DeepMind en Darktrace door Amerikaanse bedrijven heeft een aanzienlijke impact gehad op zowel de Britse technologiesector als de aandelenmarkt.
Kortom, terwijl Meta’s nieuwe accelerator ongetwijfeld kansen biedt voor Europese AI-startups, blijft het de vraag of dit op lange termijn meer zal bijdragen aan de groei van de lokale technologie-industrie of juist aan de versterking van de dominantie van grote technologiebedrijven buiten de EU.