2min Ondernemen

Microsoft past Office-Teams prijzen aan om de antitrustboete van de EU te vermijden

Microsoft past Office-Teams prijzen aan om de antitrustboete van de EU te vermijden

Microsoft is van plan om de prijsstelling van zijn Office-producten met Teams aan te passen in een poging om een mogelijke antitrustboete van de Europese Unie (EU) te voorkomen. Dit volgt op een onderzoek van de Europese Commissie naar de bundeling van Teams met Office, aldus bronnen met directe kennis van de zaak.

Antitrustboete

Microsoft voegde Teams in 2017 gratis toe aan Office 365, waarmee het uiteindelijk Skype for Business verving. Tijdens de coronapandemie groeide de populariteit van Teams aanzienlijk, mede door de videovergaderingsfunctie die bedrijven en individuen hielp bij thuiswerken en virtuele samenwerking.

Critici beweren dat het opnemen van Teams in Office Microsoft een oneerlijk concurrentievoordeel gaf ten opzichte van rivalen zoals Slack en Zoom, waardoor het moeilijker werd voor hen om gebruikers aan te trekken. Om deze zorgen weg te nemen, besloot Microsoft in 2023 om Teams los te koppelen van Office en Office zonder Teams aan te bieden voor 2 euro minder dan de versie met de videoapp. Tegelijkertijd werd Teams als een apart product op de markt gebracht voor 5 euro per maand.

EU-onderzoek en mogelijke aanpassingen

De Europese Commissie heeft enkele bedrijven om feedback gevraagd over de hernieuwde prijsstructuur en heeft hen tot deze week de tijd gegeven om te reageren. Afhankelijk van de ontvangen reacties zal de Commissie beslissen of een formele markttest nodig is. Microsoft heeft naar verluidt ook aangeboden om betere interoperabiliteitstermen te hanteren, zodat concurrenten eenvoudiger hun producten met Microsoft-diensten kunnen integreren.

Potentiële gevolgen voor Microsoft

Microsoft heeft in het verleden al aanzienlijke boetes van de EU ontvangen. Twee decennia geleden werd het bedrijf beboet met 2,2 miljard euro wegens het bundelen van producten op een manier die de concurrentie beperkte. De Europese Commissie kan boetes opleggen tot tien procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf, wat voor Microsoft een enorme financiële impact zou kunnen betekenen.

Als de Commissie het nieuwe voorstel van Microsoft accepteert zonder boete of een formele vaststelling van overtredingen, zou dit middelen vrijmaken voor andere lopende onderzoeken, zoals die naar Apple en Google. Dit zou Microsoft een manier kunnen bieden om verdere juridische complicaties te vermijden en tegelijkertijd een eerlijkere marktdynamiek te creëren.