2min Security

Miljoenenproject met bureausensoren stilgelegd na zorgen over Chinese spionage

Bedoeld om bezetting in overheidsgebouwen te meten

Miljoenenproject met bureausensoren stilgelegd na zorgen over Chinese spionage

Een overheidspilot van 1,5 miljoen euro om bewegingssensoren in kantoren te testen, is tijdelijk stilgelegd nadat ambtenaren alarm sloegen over veiligheidsrisico’s. De reden? Het label ‘made in China’ op de sensoren.

De sensoren, aangebracht op bureau’s om de kantoorbezetting in kaart te brengen, zijn onderdeel van een proef voor het zogenoemde Workspace Management System. Dit systeem moet op termijn medewerkers helpen snel een onbezette werkplek te vinden. Vindt er geen beweging plaats bij een bureau, dan is deze nog vrij, zo is de gedachte. Het betreft nu nog een pilot, het volledige project moet uiteindelijk naar schatting 60 miljoen euro kosten. De pilot is echter stilgelegd nadat ambtenaren vreesden voor Chinese spionage.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de zorgen aanleiding waren om extra onderzoek te laten doen. Veiligheid en privacy zijn een nadrukkelijke eis geweest bij de aanbesteding, tekent de Telegraaf op uit de mond van een woordvoerder. Een onafhankelijke partij onderzocht de situatie en concludeerde dat er geen sprake is van risico’s: “Waar het gaat om producten waar ’made in China’ op staat, gaat het enkel om de plastic hoesjes waarmee de sensoren worden bevestigd.”

Ook andere problemen

De sensoren zelf zouden volgens het ministerie veilig zijn. Waar de sensoren zijn geproduceerd, staat evenwel niet in het artikel. Naast de zorgen over spionage waren er praktische problemen. De sensoren vielen geregeld van bureaus door slecht bevestigingsmateriaal. Dit wordt volgens het ministerie opgelost met sterkere plakstrips.

Het incident benadrukt de gevoeligheid rond technologie afkomstig uit China, juist binnen overheidsgebouwen. Een hooggeplaatste ambtenaar, die anoniem aan het woord komt, foetert op ‘Chinese troep’ dat een risico zou vormen. “Dit soort domme en leuke ideeën lijkt vaak een doel te zijn en niet een middel.” De proef loopt nog tot eind dit jaar. Of de sensoren daarna op grotere schaal worden ingezet, hangt af van de verdere evaluatie.

Lees ook: Zorgen over de lange tentakels van winkelsite Temu