Bedrijven die vasthouden aan een traditioneel kantoorbeleid hebben het steeds moeilijker om cruciale functies in te vullen. Vooral financieel managers, AI-engineers en softwareontwikkelaars blijken volgens een nieuw wereldwijd onderzoek van Remote het lastigst te werven.
Financieel managers
In het zogeheten Recruiting Report analyseerde Remote 25 sleutelrollen in 34 landen. Financieel managers scoorden het hoogst op de moeilijkheidsschaal (8/10), gevolgd door softwareontwikkelaars en AI-engineers (beide 7/10). De laatstgenoemde functie werd onlangs door LinkedIn bestempeld als de snelst groeiende baan in de VS voor 2025. Ook profielen als data-analist, klantenadviseur, verkoopassistent en zelfs recruiters zelf worden steeds schaarser.
Flexibiliteit
Volgens het rapport is de mate van flexibiliteit binnen organisaties een doorslaggevende factor voor succes op de arbeidsmarkt. Maar liefst 73 procent van de ondervraagde recruiters verloor personeel aan bedrijven die meer flexibiliteit boden. Vooral organisaties met een ‘return-to-office’-beleid lopen risico. Van deze bedrijven zegt 41 procent moeite te hebben met het aantrekken van gekwalificeerd talent, tegenover 31 procent van de bedrijven die volledig op afstand werken.
Barbara Matthews, Chief People Officer bij Remote, onderstreept het belang van een remote-first strategie: “De wereldwijde vraag naar gespecialiseerd talent blijft stijgen, maar kandidaten stellen hogere eisen aan hun werk-privébalans. Wie niet verder kijkt dan de lokale markt, vist in een steeds leger wordende vijver.”
Geschikte kandidaten
Het tekort aan geschikte kandidaten treft volgens het rapport alle lagen van organisaties, van financiële en technische functies tot HR en klantenservice. Zo ervaart 38 procent van de respondenten dat een gebrek aan vaardigheden het grootste obstakel vormt. Tegelijkertijd neemt het aantal ondergekwalificeerde sollicitanten toe, zegt 65 procent van de recruiters.
Bedrijven die openstaan voor werken op afstand merken juist positieve effecten: 26 procent ziet een betere kwaliteit van sollicitanten, 24 procent meldt een hoger acceptatiepercentage. Voor steeds meer werkgevers wordt internationale, flexibele werving dan ook geen luxe meer, maar noodzaak. Zoals Matthews stelt: “De mondiale talentenpool is geen trend, maar een strategische reddingsboei.”