Nederland ICT: herstel houdt aan

Nederland ICT: herstel houdt aan

Het voorzichtige herstel dat vorig jaar in de Nederlandse ICT-sector begon, lijkt zich in 2015 voort te zetten. Vooral cloud- en software-activiteiten doen het goed. Dat blijkt uit de nieuwste ICT-Monitor 2015 van branchevereniging Nederland ICT. De cijfers bevestigen het beeld van het CBS, die begin dit jaar de ICT-sector aanjager van de economie noemde.

Vooral de verschuiving van on premise naar cloud-based heeft een sterk effect op de groei. Hoge groeicijfers verwacht de  branchevereniging dan ook vooral in de publieke en private cloud  tot ruim 30%. Dit heeft vervolgens weer positief effect op bestedingen aan software en storage. De deelsector backoffice equipment kent bijvoorbeeld 13% groei aan bestedingen voor cloud-opslag.

De softwaresector gaat volgens Nederland ICT een groei van 5,3%  in 2014 naar 8,3% in 2015 realiseren. Ook in de hardware zullen  bestedingen in 2015 groeien. Netwerkapparatuur, tablets en smartphones zijn hiervan de oorzaak.

In de monitor van Nederland ICT is te zien dat bijna alle deelsectoren in de ICT-markt meer uitgeven. Alleen bestedingen aan dienstverlening gaan een klein beetje achteruit. De verwachting daarvan is van 0,2 procent in 2014 naar -0,4 procent in 2015.