Wat brengt ruim 500 concurrenten uit alle lagen van de ict-industrie bijeen voor een gezamenlijk platform? Het open source OpenStack kan voor de cloud veroorzaken wat Linux voor servers heeft gedaan. Wat ga je met OpenStack doen?
“Er zijn drie belangrijke use cases”, vertelt developer Monty Taylor, raadslid bij de OpenStack Foundation. “Ten eerste het wereldwijd kunnen inzetten van je eigen applicaties. Ten tweede het kunnen inzetten in meerdere locaties, zodat je niet afhankelijk bent van één service provider. En ten slotte het kunnen voldoen aan locality requirements, bijvoorbeeld om je data niet in de VS te hebben.”
Van cloud-native tot traditionele applicaties
“Draai wat je wilt en waar je wilt”, schetst Taylor de aantrekkelijkheid van dit open source cloudplatform. “Cloud-native applicaties, traditionele Java-applicaties, een Kerberos-server – je wilt het misschien niet draaien, maar je hebt een business-need daarvoor.” Virtuele machines (VM’s) kunnen zelfs baremetal, dus direct op de onderliggende hardware, draaien. Voor hardware-assisted taken, zoals video-encoding.
De snel sprekende Taylor was openingsspreker op de OpenStack Benelux Conference die in september plaatsvond in Nederland (Bussum). Hij werkt fulltime aan OpenStack en doet dat in dienst van IBM. Vol enthousiasme over het open source cloudplatform vertelt hij over de vier grote – en straks zes – clouds die alleen OpenStack API’s gebruiken.
18 TB logdata per half jaar
“Met tienduizend tot twintigduizend virtual machines per dag!” Die enorme aantallen VM’s dienen ook om gebruikers redundantie te geven. “Een cloud kan offline gaan, maar niemand merkt dat”, stelt Taylor. Hij doelt daarmee op cloudzones bij aanbieders of zelfs complete aanbieders, waarbij ingebouwde fail-over mogelijkheden van OpenStack de applicaties draaiende houden. “Nou ja, wij merken het wel, maar de gebruiker niet.”
Taylor claimt dan ook dat OpenStack het snelst groeiende open source-project ter wereld is. Dat zit ‘m niet alleen in de vlotte development – inclusief dubbele tests van elke code commit vóórdat die wordt geaccepteerd in de software. “We hebben zo’n 18 terabyte aan logdata per zes maanden”, schetst de developer de omvang van het project.
Verenigde concurrenten
Naast het developmentwerk en de aantallen developers zijn er ook veel aanhakende leveranciers én gebruikende bedrijven. OpenStack doet in de praktijk dienst voor veel verschillende cloudsoorten: publieke clouds, hosted private clouds, managed clouds die private en on-premise zijn, hybride tussenvormen, et cetera. “Of je draait je eigen cloud, als je daarvoor de expertise in huis hebt.”
Onder de meewerkende ict-bedrijven bevinden zich regelrechte concurrenten op het gebied van servers, storage, telecom, besturingssystemen, et cetera. De gebruikelijke namen prijken op de ledenlijst, zoals HP, IBM, Dell en Intel, AMD, maar ook Red Hat, Ubuntu en Suse. Naast natuurlijk OpenStack-grondlegger Rackspace Hosting, die het in 2010 als project samen met ruimtevaartorganisatie NASA opzette. “OpenStack geeft je de power om keuzes te maken die goed zijn voor jóuw business”, vat Taylor samen.