Van 13 tm 15 november vindt, ditmaal in Berlijn, de OpenStack Summit plaats. Executive director Jonathan Bryce, en Mark Collier, Chief Operating Officer, maakten bij de opening van het event bekend dat dit vlaggenschip van de OpenStack Foundation voortaan de Open Infrastructure Summit zal worden genoemd.
Bryce maakte meteen bij de opening van het event ook duidelijk waarom Open Infrastructure van belang is. Hij deed dit aan de hand van recente onderzoeksresultaten van bureau ClearPath Strategies. Het onderzoek was uitgevoerd in opdracht van de Foundation, om een beter inzicht krijgen in de impact van open source. De studie omvatte 10 landen in drie regio’s en omvatte vijf talen.
Cruciaal
Bryce: “De gegevens ondersteunen eigenlijk wat we altijd hebben gedacht. 81% van de respondenten ziet open source, nu of in de toekomst, als een cruciaal onderdeel van de infrastructuur. En terecht! Open source biedt flexibiliteit over het bedrijfsmodel en beschermt tegen vendor lock-in. Het stelt organisaties in staat om in meerdere omgevingen te werken.”
Driekwart van de ondervraagden zegt dat open source ruimte geeft aan verbetering van integratie en implementatie. Bryce: “Open source biedt de mogelijkheid om te innoveren. In sommige gevallen zelfs sneller dan de markt.”
Bryce stel dat wie niet de hele bron van de stack naar de infrastructuur leidt, voordelen ontkent van open source. Daarom is Open Infrastructure belangrijk. “Open infrastructuur is IT-infrastructuur gebouwd met een geïntegreerde mix van open source componenten. Het biedt je organisatie flexibiliteit, innovatie, interoperabiliteit, en de collectieve kennis van de gemeenschap op het niveau van je it-systemen.”
Levendig
Tijdens de summit is duidelijk merkbaar dat niemand die deze top bezoekt, alléén om OpenStack geeft. Meer dan 35 projecten zijn er deze week vertegenwoordigd. Tegelijkertijd heeft de community duidelijk gemaakt dat ze OpenStack ondersteunen en erin geloven.
Het project is levendig: 70.000 commits in het afgelopen jaar en 182 wijzigingen per dag in de Rocky-release. Daarmee is OpenStack een van de drie meest actieve open sourceprojecten ter wereld, naast Linux en Chromium.
Als een ding duidelijk is voor alle community-leden, dan is het dat de wereld aan het veranderen is. En dat de technologie mee verandert. De wereld waar OpenStack bekend om staat – VM’s en datacenters – convergeert nu met de wereld van opkomende use-cases-containers, GPU’s, NFV, AI, machine learning en edge computing. Bryce: “Open infrastructuur is vereist om deze use cases te ondersteunen. Open infrastructuur begint met OpenStack”.