Oude ASML-machines die chips kunnen maken voorzien het Russische leger nog steeds van microchips voor wapens. Dit ondanks de sancties.
Dat stelt Trouw op grond van eigen onderzoek. Volgens de krant komen onderdelen waarmee je de apparaten kunt repareren, vaak in Rusland aan va tussenhandelaren in China. De onderdelen worden teruggevonden in raketten, helikopters, maar ook drones waarmee Rusland Oekraïne aanvalt.
Wij leveren niet aan Rusland, zegt ASML
De Russen zouden volgens Trouw ook de beschikking hebben over andere Nederlandse apparatuur waarmee je zelf computerchips kunt maken voor wapens. De precieze cijfers zijn echter niet bekend. Volgens ASML zelf houden ze zich aan de sancties en leveren ze al jaren niets meer aan Rusland.
Maar volgens Trouw, die douanegegevens opvroeg, blijkt daaruit dat er sinds de start van de inval van Rusland in Oekraïne zeker 170 reserveonderdelen van machines van het Veldhovense bedrijf in Rusland binnen kwamen. Dat komt volgens Trouw vooral omdat niet alle Russische importbedrijven op de sanctielijst staan.
De redactie heeft ook concrete voorbeelden van hoe Rusland via buitenlandse tussenhandelaren alsnog aan de intussen erg schaarse onderdelen kunnen komen. Het gaat dan vooral over Chinese bedrijven, maar bijvoorbeeld ook om een bedrijf uit Servië. De bedrijven zelf zeggen overigens van niets te weten.
Rusland gebruikt oude chipmachines
De chipmachines die de Russen gebruiken zijn overigens niet de meest recente exemplaren. Ze stammen vooral uit de perioden tussen eind jaren negentig en begin jaren nul. Maar die relatief eenvoudige chips die je ermee kunt maken wel essentieel zijn om te verwerken in oorlogstuig.
Aan het begin van de oorlog waren het volgens onderzoek vooral hergebruikte Russische microchips in opengehaalde raketten of drones. Maar dat is nu dus anders. De NOS bracht eerder in beeld hoe chips uit Nederland ondanks de sancties toch in Rusland terecht komen.
Tip:
- Kwartaalwinst voor chipmachinefabrikant ASML